Oman aikansa kuvaaja

Jane Austenin elämä ja tuotanto

Englantilaisen kirjallisuuden suuriin nimiin kuuluva kirjailija Jane Austen syntyi 1775 Steventonissa Hampshiressa, jossa hänen isänsä George Austen toimi kirkkoherrana. Janen äiti oli Cassandra Leigh. Austenien perheeseen kuului kahdeksan lasta. Jane oli perheen toinen tytär. 25-vuotiaaksi saakka Jane eli Hampshiressa. Kun George-isä joutui odottamatta eläkkeelle, perhe myi omaisuutensa ja muutti Bathiin. Jane koulutettiin kotona. Hän oli myös vähän aikaa sisäoppilaitoksessa. Jane saavutti silti laajemman koulutuksen kuin monet hänen aikansa naisista. Kirjoittamisen Jane aloitti jo lapsena. Varhaisimmat Austenin kirjoitukset ovat vuodelta 1787.

Austenin isä tuki tyttärensä kirjoittamista ja yritti auttaa häntä kustantajan saamisessa. Janen isä kuoli vuonna 1805, jonka jälkeen Jane ja hänen sisarensa muuttivat äitinsä kanssa Southamptoniin Chawton-nimiseen kylään. Jane ei koskaan mennyt naimisiin. Hänen sosiaalinen elämänsä oli kuitenkin aktiivista ja hänellä oli romanttisia unelmia ja kosijoita. Chawtonissa Jane alkoi kirjoittaa pääteoksiaan mukaan lukien Sense and Sensibility , joka ilmestyi 1811 (suom. Järki ja tunteet, 1952).

Jane Austenin romaanit kuvaavat elämää pappiloissa ja kartanoissa. Romaanihenkilöiden elämä on kiireetöntä ja leppoisaa. Seurapiiritapahtumat kuuluvat kuvioihin ja perheen ja suvun kesken vietetään paljon aikaa. Austenin romaanien henkilöiden elämä täyttyy tyhjänpäiväisestä seuraelämästä. Keveän tunnelman alla Jane pohtii teoksissaan henkilöidensä kautta vakavia teemoja: rahan valtaa ratkaisujen teossa ja elämän mielekkyyttä valintojen pohjalta. Keskeistä Jane Austenin romaanien henkilöille on elämän tarkoituksen löytäminen ja oikean rakkauden kohtaaminen. Kriitikot ovat arvostaneet kirjailijan romaaneja, koska ne edustavat puhdasta romaania; toiminta ja henkilösuhteet on alistettu tasapainoiselle kokonaisuudelle. Myös ironinen tyyli, taitava henkilökuvaus ja näppärät juonenkäänteet kuuluvat seikkoihin, jotka viehättävät lukijaa.

Pääteokseksi kirjailijan tuotannossa nousi romaani Pride and Prejudice (suom. Ylpeys ja ennakkoluulo), joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1813. Teos kertoo Bennetin perheestä, johon kuuluu viisi parhaassa naimaiässä olevaa tytärtä. Perheen isä on alistunut kohtaloonsa ja hössöttävän äidin elämäntehtävänä on naittaa tytöt rikkaiden ja hyvien miesten kanssa. Sisaruksista romaanissa on esillä eniten älykäs Elizabeth Bennet, jonka rakkaus yllättää. Romaanista on tehty myös tv-sarja. BBC tuotti teoksesta kuusiosaisen televisiosarjan vuonna 1995. Englannissa sarjaa seurasi 11 miljoonaa katselijaa. Jane Austenin romaaneista on muitakin filmatisointeja. Teoksista Järki ja Tunteet ja Viisasteleva sydän tehtiin elokuvaversiot. Romaanista Ylpeys ja ennakkoluulo tehty uusi elokuva pyörii parhaillaan valkokankailla Englannissa. 2005 valmistuneen elokuvan on ohjannut Joe Wright ja Elizabeth Bennetin roolissa näyttelee Keira Knightley.

Jane Austen kuoli Winchesterissä 41-vuotiaana Addisonin tautiin vuonna 1817. Janen kuoleman jälkeen julkaistiin teokset Northanger Abbey ja Persuasion (suom. Viisasteleva sydän).

Fanit voivat tutustua Jane Austenin elämään vierailemalla Bathissa Lounais-Englannissa, jossa on Jane Austen museo.

Teoksia

  • Sense and Sensibility (1811)
  • Pride and Prejudice (1813)
  • Mansfield Park (1814)
  • Emma (1816)