Huomioi työnantaja ja työpaikkailmoitus

Miksi työpaikkailmoitus tulee lukea tarkasti?

Työnhaussa on tärkeää ottaa huomioon, että työnantajat arvioivat työhakemukset tarkkaan, ja huomaavat varmasti, mikäli et ole lukenut työpaikkailmoitusta huolella. Työpaikkailmoitusten väärintulkinnan välttämiseksi ilmoitus täytyy ehdottomasti lukea tarkasti. Pohdi muun muassa, täsmääkö koulutuksesi, riittääkö työkokemuksesi ja oletko todella kiinnostunut työpaikasta. Ennen kaikkea työn täytyy olla mieluisa ja sinua kiinnostava, joten selvitä mitä olet etsimässä. Viisasta on myös visioida; tarjoaako kyseinen työpaikka kehittymis- ja etenemismahdollisuuksia?

Työnhakuprosessia läpikäydessä kannattaa myös miettiä, millaisena työntekijänä muut ihmiset pitävät sinua. Tätä asiaa pohtiessa palaute entisiltä koulu- tai työtovereilta on arvokasta. Mieti, missä olet todella hyvä, millaisia kykyjä sinulla on. Huomioithan toki, että taitojasi voi mahdollisesti käyttää useammissakin työtehtävissä.

Tutustu yritykseen ennen hakemista

Hanki hakemastasi yrityksestä pohjatietoa, jos et tiedä siitä jo tarpeeksi. Tietoisuus yrityksestä helpottaa työnhakuprosessia monessakin vaiheessa. Tällöin tiedät selkeämmin, mitä hakemukseen kannattaa kirjoittaa. Mikäli yrityksellä on kotisivut internetissä, käy tutustumassa niihin. Selvitä esimerkiksi, mitä yritys tekee. Verkkosivujen lisäksi tietoa voi löytyä muun muassa esitteistä tai alan lehdistä. Fiksua on myös ottaa selville, miten työntekijöistä pidetään huolta. Tarkastele myös, vaikuttaako yritys nuorekkaalta vai perinteisemmältä.

Jos olet edelleen kiinnostunut työtehtävästä, kannattaa rohkeasti hakea. Vaikket täyttäisikään jokaista kriteeriä vaatimusten osalta, kaikkea ei pidä ottaa liian vakavasti. Jos työpaikkailmoituksessa vaaditaan esimerkiksi ammattikorkeakoulun tutkintoa, älä luovuta vaikka olisitkin suorittanut vain ammatillisen perustutkinnon.

Hakemus perinteisenä kirjeenä vai sähköisesti?

Vaikka ahkeruus ja yrittäjyys ovatkin hyvästä, kannattaa kuitenkin välttää liian optimistista tai huoletonta asennetta. Jos työpaikkailmoituksessa vaaditaan esimerkiksi sähköpiirtämisen tuntemusta, ilmoitus kannattanee unohtaa mikäli et tiedä mitä sähköpiirtäminen tarkoittaa.

Huomioithan, miten hakemus tulee lähettää. Perinteiset paperihakemukset ovat yhä yleisiä, mutta moni haluaa nykyisin hakemukset sähköisessä muodossa. Muistathan lähettää hakemuksen myös ajoissa perille. Myöhästynyt hakemus antaa vain negatiivisen vaikutelman työnantajalle.

Työsuhde voi syntyä, kun tarjonta ja työnantajan tarpeet kohtaavat toisensa. Tästä johtuen työpaikkailmoituksen sisältö on luettava huolellisesti.