Hyvän työhakemuksen piirteitä

Millainen on hyvä työhakemus?

Oma-aloitteisuus on eduksi

Tehokkaaseen työnhakuun tarvitaan jonkin verran ajattelua ja ponnistelua, muttei sellaisen toteuttaminen ole kuitenkaan mahdotonta. Ohessa huomion arvoisia vinkkejä hyvän työhakemuksen laatimiseen.

Kun löydät mielenkiintoisen työpaikan, sinun tulee toimia nopeasti, sillä samaan työpaikkaan on varmasti muitakin innokkaita hakijoita. Oma-aloitteisuutta ja rohkeutta vaaditaan aluksi piirun verran; työnantajaan kannattaa ottaa yhteyttä suoraan puhelimitse. Puhelinsoitolla osoitat kiinnostuksesi työpaikkaa kohtaan, saatat jäädä työnantajan mieleen aktiivisena ihmisenä. Voit kysellä vaikkapa työnlaadusta tai työtehtävistä. Kunhan et kuitenkaan kysele asioita, jotka selviävät jo ilmoituksessa.

Puhelun jälkeen on luultavasti itse työhakemuksen vuoro. Lue työpaikan ilmoitus huolellisesti ja kirjoita työhakemuksesi sen sisältö mielessä pitäen. Pidä kiinni hakuajoista, hakemus täytyy toimittaa ajoissa perille.

Tee näköisesi hakemus

Työhakemusta tehdessä voi käyttää apuna erilaisia malleja, mutta yhtä ainoaa oikeaa hakemusmallia ei ole olemassa. Hakemus tulee rakentaa siten, että sen sisältö vastaa työnantajan tarpeita sekä perustelee sopivuutesi tehtävään. Pohdi, millaista osaamista ja taitoa sinulla on annettavana. Oleellista on myös mainita, miksi haet kyseistä työpaikkaa. Tässä siis mitataan motivaatiosi. Kannattaakin etsiä työpaikkoja, jotka oikeasti kiinnostavat. Innostus saattaa auttaa erottumaan muiden hakemusten joukosta.

Työhakemuksella markkinoit itseäsi. Siksi hyvän hakemuksen on oltava aina selkeä ja ennen kaikkea myyvä. Tuo hakemuksessasi esille, miksi juuri sinut kannattaa valita töihin. Onnistunut hakemus herättää positiivisia mielikuvia työnantajan mielessä. Kerro osaamisestasi ja saavutuksistasi opiskelu- ja työelämässä. Lisäksi suositeltavaa on kertoa persoonallisuudestasi. Mainitse hieman, millainen olet henkilönä ja työntekijänä.

Muotoile hakemuksesi huolella

Työhakemuksen suositeltava pituus on yksi arkki. Jätä tarpeeton tieto pois, jotta hakemus näyttää mahdollisimman houkuttelevalta. Ulkoasun tulee olla kokonaisuudessaan ytimekäs, informatiivinen ja siisti.

Hakemus tulee siis rakentaa huolellisesti. Kirjoitusvirheitä täytyy välttää, sillä virheitä täynnä oleva hakemus ärsyttää lukijaa. Vältä myös pitkiä kappaleita ja kuluneita fraaseja. Työnantajalla on oletettavasti harvemmin aikaa lukea pitempiä tarinoita.

Kun hakemus on valmis, tarkistuta kieliasu ja muut mahdolliset virheet vaikkapa tekstinkäsittelyohjelmalla. Hyvin tehty työhakemus voi johtaa suoraan työhaastatteluun!