Suosittelijan käyttö

Milloin kannattaa käyttää suosittelijaa?

Nuori, jolla ei ole työkokemusta tai sitä on vain vähän, ei ehkä tunne olevansa kovinkaan vahvoilla työmarkkinoilla. Vaikkapa vain kesätyöpaikan hakeminen voi tuntua jo itsessään kovalta työltä. Mistä apu?

Jos työtodistuksiin ei voi vielä nojata ja kouluarvosanat eivät liitele pilvissä, mikä neuvoksi? Voit olla hyvä työntekijä ja tiedät sen itse. Sinulla on motivaatiota. Mutta kuinka voisi osoittaa tämä työhakemuksessaan?

Joku muukin kuin sinä itse voi tietää hyvät ominaisuutesi työntekijänä. Tuttu yrittäjä tai vaikkapa opettaja, jotka tuntevat sinut, voivat kertoa sinusta vakuuttavasti. Myös harrastusten piiristä voi löytyä sopivia suosittelijoita.

Kysy siis rohkeasti sinut tuntevaa suosittelijaksi henkilöä, jonka arvioon voit luottaa. Kerro hänelle, minkälaista työtä ole ajatellut hakea. Kysy, voisiko hän kirjoittaa sinulle suosituskirjeen, jossa hän kertoisi työskentelystäsi ja ominaisuuksistasi, kuten tunnollisuudestasi, sekä sen miten hän tuntee sinut. Arvostetun toimijan mielipiteellä on aina painoarvoa.