Kuinka menestyä työhaastattelussa?

Haastattelu on kenties työnhaun ratkaisevin vaihe. Siksi onkin valmistauduttava huolellisesti kuitenkaan ottamatta liikoja paineita. Etenkin ensimmäisellä kerralla työhaastattelu voi jännittää. Jännitystä välttääkseen kannattaakin miettiä, mitä työnantaja voisi mahdollisesti kysyä. Tällöin on helpompi vastata kysymyksiin.

Hanki tietoa yrityksestä, johon olet menossa haastatteluun. Kun tietää millaiseen paikkaan hakee, on helpompi vastata työnantajan esittämiin kysymyksiin. Työnantajan keskeisimpiä kysymyksiä lienee, miksi juuri sinut pitäisi valita kyseiseen työpaikkaan. Työnantaja tiedustelee useimmiten asioita, jotka koskevat nykyistä työtä, työhistoriaa, koulutusta ja työelämän tavoitteita. Myös muun muassa harrastuksista saatetaan kysyä. Kokemuksen karttuessa jännitys vähenee. Kun on käynyt työhaastattelussa useammin, haastattelu alkaa tuntua helpommalta ja luontevammalta.

Haastattelussa on myös suositeltavaa esittää kysymyksiä, sillä työnhakijan uteliaisuus osoittaa aktiivisuutta sekä mielenkiintoa työpaikkaa kohtaan. Hyviä kysymyksen aiheita on vaikkapa itse yritys tai palkka.

Tärkeä ensivaikutelma

Kenties tärkeintä haastattelussa on se, että olet oma itsesi. Haastattelussa on toimittava reippaasti, luontevasti ja asiallisesti, jotta työnantaja saa sinusta positiivisen vaikutelman. Tästä johtuen työhaastatteluun on syytä valmistautua.

Haastatteluun saapuessasi esittele itsesi ja kerro miksi olet paikalla. Muista kohteliaat käytöstavat sekä reippaus. Ole ystävällinen, varo kuitenkin liiallista tuttavallisuutta. Ensivaikutelmalla on suuri merkitys työhaastattelussa. Pukeutumisen tulee olla asiallinen ja siisti. Myös sujuva kielenkäyttö on eduksi työhaastattelussa. Omaan puheeseen ja vastauksiin kannattaakin kiinnittää huomiota. Kysymyksiin on vastattava täsmällisesti ja rehellisesti.

Eleet kertovat paljon

Usein puhutaan myös niin sanotusta sanattomasta viestinnästä. Sanattomalla viestinnällä tarkoitetaan esimerkiksi työnhakijan eleitä, ilmeitä ja katsekontaktia. Sanattomalla viestinnällä on suurempi merkitys, kuin usein itse kuvitteleekaan. Fiksua on myös muistaa, että jännittäminen on luonnollista. Tästä johtuen siitä ei kannata hermoilla.

Mikäli työhaastattelu sujuu moitteetta, kannattaa tiedustella mahdollisia yhteydenottoja. Kysy haastattelun lopuksi, koska ratkaisu tehdään, ja milloin sinuun otetaan yhteyttä.

Älä lannistu, jos työpaikka ei avaudukaan sinulle. Olet saanut ainakin harjoitusta seuraavaa työhaastattelua varten.