Akupunktion käyttöalueet ja vasta-aiheet

Milloin voit käyttää akupunktiota turvallisesti?

Kroonisen kivun hoidossa akupunktiosta on ollut eniten hyötyä tuki- ja liikuntaelinten kiputiloissa. Tyypillisiä akupunktiohoidon kohteita ovat myofaskiaaliset kiputilat, kuten jännitysniska- ja päänsärky, sekä lanneselän kiputilat. Myös artroosikivuissa, kausalgioissa ja jänneinsertiokivuissa sekä migreenissä on akupunktiosta ollut apua. Neuropaattista, psykogeenista tai syöpätauteihin liittyvää kipua ei akupunktiolla kannata hoitaa.

Akupunktiota käytetään myös sisäelinvaivojen, unettomuuden, astman, allergisen nuhan, toiminnallisten vatsavaivojen ja impotenssin hoitoon. Tosin tutkittu tieto näistä indikaatioista on vähäistä.

Akupunktiohoidon sivuvaikutuksia ja vaaratekijöitä ovat muun muassa potilaan pyörtyminen vasovagaalisen refleksin vuoksi. Mustelma on tavallinen,joskin lievä haitta, suurempi verenvuoto pistoskohdassa on harvinainen. Komplikaatiot voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Akupunktion antajan puutteellinen anatomian tuntemus voi saada aikaiseksi pneumothoraxin, maksa-, sydän-, tai suoliperforaation. Puuttellinen hygienia on aiheuttanut bakteeri- ja virusinfektioita, kuten hepatiitti B- infektioita.

Kolmas komplikaatioryhmä on virhediagnoosit, jolloin akupunktioanalgesia on viivyttänyt oikean diagnoosin, kuten umpisuolen tulehduksen, puhjenneen mahahaavan tai syöpädiagnoosin tekoa.

Myös neulan katkeaminen on hankala komplikaatio. Tämän vuoksi potilaan on ehdottomasti oltava paikallaan hoidon aikana. Psoriaasipotilailla pistoskohtaan saattaa syntyä uusi psoriaasiläikkä. Kivun paheneminen ja väsymyksen tunne ovat myös tavallisia sivuvaikutuksia.

Akupunktiohoitoa ei saa aloittaa, jos kivun syy on epäselvä, ihoalue on tunnoton tai esiintyy ihoärsytystä. Epilepsiapotilaan pään, sekä sinus caroticus- alueen stimulaatiota pitää välttää. Raskaana olevan naisen alavatsan alueelle akupunktiohoitoa ei pidä suorittaa.