Mitä on Feng Shui?

Kiinalaisille onni on aina ollut tärkeää ja he uskovat, että siihen voidaan vaikuttaa. Feng shui perustuu taolaiseen filosofiaan ja tarkoittaa sananmukaisesti ”tuulta” ja ”vettä”. Sillä tarkoitetaan esineiden ja huonekalujen sijoittelua ottaen huomioon energiavirrat. Tätä taitoa on harjoitettu Kiinassa vuosituhansia. Viime vuosina se on levinnyt Suomeenkin ja ihmiset ovat alkaneet kohentaa feng shuin avulla kotiensa tunnelmaa ja korjata perheenjäsenten välisiä suhteita. Energia-virrat, joita tässä käytetään, ovat nimeltään chi-energiaa. Tarkoituksena on saada energia virtaamaan esteettä kaikkialla kodissa.

Feng shui liittyy kiinalaiseen oppiin vastakkaisista voimista, jotka tunnetaan nimellä jin ja jang. Jin on naisellinen, pimeä ja passiivinen. Jang on maskuliininen, positiivinen ja tulinen. Jin edustaa maata ja jang taivasta. Kodissa olisi vallittava tasapaino näiden kahden välillä, että koti ja siinä asuvien elämä olisi harmoninen. Oppiin kuuluu viisi elementtiä, jotka liittyvät kahdeksaan ilmansuuntaan. Etelä on tuli, pohjoinen on vesi, itä on puu, länsi on metalli, lounainen on vahva maa, luode on vahva metalli, koillinen on pieni maa, kaakko on pieni puu. Viiden elementin ja ilmansuuntien suhde on feng shuin ydin.

Feng shuin perustyökalu on pa kua eli kahdeksankulmainen kuvio. Kodin ilmansuunnat tutkitaan kompassilla. Asunnosta tehdään pohjapiirros ja sen päälle asetetaan pa kua ja sen kahdeksan sektoria, jotka liittyvät maineeseen, uraan, terveyteen, lapsiin ja rakkauteen. Tämän kuvion avulla suunnitellaan koti korostaen itselle tärkeitä asioita.

Feng shui ei vaikuta vain ympäristöön vaan koko elämään. Muutokset kodissa muuttavat siellä asuvien energiatasoa. Näin voidaan tasapainottaa elämää. Ensimmäinen tehtävä on raivata pois turhat tavarat ja niiden tuottama negatiivinen energia, joka aiheuttaa elämässä seisahtuneen tilan. Feng shui –filosofian mukaan depressio liittyy pysähtyneeseen chi-energiaan. Myös länsimaissa on tunnettu ajatus, että ympäristö vaikuttaa meihin piristävästi tai masentavasti.

Kodissa pitää olla kolme osaa jangia ja kaksi osaa jiniä. Jangia sisustuksessa edustavat esim. kullatut taulujen kehykset, peilit ja metallista tehdyt huonekalut ja jiniä verhoillut huonekalut, tekstiilit ja tyynyt. Värit on valittava oikein, esim. punaisella ja oranssilla voidaan tukea kodin ihmissuhteita. Makuuhuoneen tulee olla rauhallinen eikä sinne pidä sijoittaa jangia edustavia sähkölaitteita. Jang sopii keittiöön, jossa saa olla koneita. Eteisen pitää olla siisti ja selkeä, että energia virtaa siitä kotiin.

Vanhojen tavaroiden raivaaminen pois kodista on tulevaisuuden tekemistä, tilan antamista uudelle. Suuri määrä tavaroita kodissa musertaa sen asukkaan. Tavarat on eroteltava ja roinaksi havaittu heitettävä pois. Roinaa on kaikki mitä ei ole käytetty pitkään aikaan ja mille ei ole kodissa mitään kunnon paikkaa. Vanhoja vaatteita ei kannata säilyttää siinä toivossa, että käyttäisi niitä vielä joskus. Uranurkkauksessa lojuvasta jätepaperista voi tehdä johtopäätöksen, että uran eteneminen on katkolla. Turha tavara vähentää mahdollisuuksia mukavaan ja onnelliseen elämään. Ympäristössä pitää olla sykähtelevää ja vapaasti virtaavaa energiaa.

Feng shui pitää sisällään myös opin energian puhdistamisesta seremonioiden ja rituaalien avulla. Kiinalaisen perinteen mukaan puhdistaminen suoritetaan muutettaessa uuteen asuntoon ja sairauksien ja vastoinkäymisten jälkeen. Puhdistetut huoneet ovat kirkkaita ja valoisia, kuin kevättuulen jäljiltä. Ne ovat raikkaita kuin metsä. Hengittäminen niissä muuttuu helpoksi ja ajatukset selkiytyvät. Ennen puhdistamista on poistettava kaikki turha tavara. Puhdistus voidaan suorittaa soittamalla kelloja tai rumpua ja kiertämällä samalla ympäri huonetta käsiä taputtaen ja kiinnittäen erityistä huomiota huoneiden nurkkiin. Sen jälkeen huoneisiin sumutetaan vettä, johon on sekoitettu eteeristä öljyä. Energian puhdistaminen lopetetaan tekemällä kellolla kahdeksikko ja sirottelemalla suolaa seinän vierustoille.

Feng shui tuntee viisi elementtiä, joita yhdistämällä saadaan aikaan onnea. Tuli on kesäinen ja eteläinen elementti, joka liittyy valoon ja punaiseen väriin. Se on positiivista jang-energiaa. Sen avulla energisoidaan kotia. Maan elementti tuo kotiin tasapainoa ja harmoniaa. Siihen tarvitaan okran väriä ja maata symboloivia materiaaleja kuten kiveä ja savea. Kolmannen elementin, metallin, kova kiiltävä pinta nopeuttaa chin virtausta. Tarvitaan kristalleja ja metalliesineitä. Veden elementti on rauhoittava ja rentouttava. Se symboloi myös uraa ja vaurautta. Sen läsnäolo voidaan turvata sijoittamalla asuntoon suihkulähde, akvaario tai vettä maljakoihin kohtuullisessa määrin. Puu edustaa kasvavaa luontoa. Kotiin tarvitaan pari puuesinettä ja joitakin energisoivia kasveja.

Tunnemme itsemme vahvoiksi, kun chi virtaa runsaana ympärillämme. Haasteet eivät lannista meitä ja vastoinkäymiset otamme vastaan tyyninä ja valmiina toimintaan. Kiinassa on uskottu, että pysähtynyt energia aiheuttaa takaiskun toisensa jälkeen. Feng shui on yksi kiinalaisista energia-opeista ja sen harjoittajia ja osaajia löytyy nyt myös Suomesta.