Intialainen päähieronta

Mitä on intialainen päähieronta?

Jo tuhansien vuosien ajan intialaista päähierontaa on käytetty syvärentouttavana ja stressiä poistavana hoitomuotona. Englanti oli ensimmäinen eurooppalainen maa, jossa päähierontaa alettiin käyttää. Englantiin hoitomuodon toi fysiatriaan perehtynyt Marenda Mehta. Mehta lisäsi perinteiseen - vain päänähan alueelle keskittyneeseen hierontaan - niskan, kasvojen, korvien ja käsivarsien hieronnan. Suomeen intialaisen päähieronnan toi eräs Mehtan oppilaista, irlantilainen Dee Ahern.

Synnyinseudullaan Intiassa kyseinen hieronta on lähinnä naisten sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyvä asia. Hierontaa tehdään kotona ja kylässä. Toki miehetkin pääsevät nauttimaan hieronnasta, etenkin mennessään sellaiselle parturille joka taitaa tämän hoitomuodon. Suomessa ei käytetä öljyä hieronnan yhteydessä; hieronta tehdään vaatteiden päältä, paras materiaali olisi puuvillainen pehmeä paita.

Vaikutukset ja hoitotilaanne

Intialainen päähieronta vaikuttaa monella tavalla: Lievittää migreeniä ja päänsärkyä, poistaa niskan ja hartiaseudun jännitystä, lisää paineensietokykyä, alentaa kohonnutta verenpainetta ja lievittää ahdistusta. Hieronta auttaa myös unettomuuteen, rentoutuneena on mahdollisuus rauhallisempiin yöuniin. Hoidon jälkeen olo on rentoutunut, mutta mieli virkeä. Intialainen päähieronta on nopea apu stressaantuneelle ja kiireiselle ihmiselle. Yksi hoitokerta kestää 30-40 minuuttia.

Hoitoa ei voi tehdä jos on aivojen verenkiertohäiriöitä, akuutti flunssa tai kuumetta, akuutti syöpä tai muu akuutti tilanne esim. infektio, avohaava, humala, tarttuva ihotauti tms., sydämentahdistin tai epilepsia. Hoidon jälkeen ei ole suositeltavaa välittömästi nauttia alkoholia, sillä hoito on hyvin herkistävä ja saattaa aiheuttaa tunnepurkauksia kuten itkunpuuskia. Myös saunaan menoa ei suositella heti hoidon jälkeen. Normaalin terveydentilan omaava henkilö voi ottaa hoitoa parikin kertaa viikossa, mutta paljon lääkkeitä käyttävä kerran viikossa.

Hoitotilanteesta pyritään luomaan mahdollisimman rauhallinen ja kiireetön. Taustalla voi soida hiljaista rentoutusmusiikkia, jos asiakas haluaa tai taustalla voi olla myös pelkkää hiljaisuutta tai luonnonääniä. Hoitotilanteessa hoidettava istuu selkänojalliseen tuoliin mukavaan, tukevaan asentoon, sulkee silmänsä ja rentoutuu. Hoitaja laskee kätensä asiakkaan harteille ja rauhoittaa oman mielensä.

Hoito aloitetaan lapaluiden ja selkärangan alueelta, edetään hartioihin, käsivarsiin, niskaan kallon alueen hierontaan, korviin ja kasvoille. Jotkut eivät halua, että kasvoja hierotaan, joten hoitajan on tiedusteltava asia etukäteen, jottei hoitotilanne keskeydy. Tilanteen kiireetön tunnelma on ehdottoman tärkeää. Eri hierontavaiheiden välillä toistuu sama; hoitaja laskee hetkeksi kädet hierottavan olkapäille ja aloittaa sitten vasta uuden vaiheen. Hierontajärjestys voi olla erilainen, eri hierojilla, mutta tärkeintä on että kaikki hierontapisteet tulee hoidetuksi. Lopuksi hoidettavan annetaan hitaasti havahtua hieronnasta ja hänelle annetaan lasillinen virkistävää raikasta vettä. Pieni lepotauko on suositeltavaa hoidon jälkeen.

Intialainen päähieronta yleistyy Suomessa koko ajan. Koulutusta järjestävät esim. kansalaisopistot. Kirjallisuutta aiheesta on jo hyvin saatavilla.