Shiatsu

Mitä shiatsu on?

Shiatsu on japanilainen kehoterapiamuoto. Se on kehittynyt mm. akupunktuurista, yrttilääkinnästä, ravintotietämyksestä ja kehon harjoitusmenetelmistä. Se pyrkii rentouttamaan ja virkistämään kehoa. Shiatsu auttaa myös unettomuuteen, selkä- ja nivelkipuihin, päänsärkyyn, ruoansulatushäiriöihin, urheiluvammoihin, kuukautiskipuihin ja seksuaalisiin ongelmiin. Japanissa se on kehittynyt kokonaisvaltaiseksi terapiamuodoksi, jolla hoidetaan niin kehoa kuin mieltä ja sieluakin. Tavallisesti hoito tehdään futonilla, japanilaisella patjalla, jolloin niin hoitaja kuin hoidettavakin ovat lattiatasossa.

Miten harjoittaa shiatsua?

Shiatsussa hoitaja nojaa hoidettavaan painollaan liikkuen pitkin meridiaanilinjoja. Ne ovat energiakanavia, joita pitkin kehon energia virtaa. Painettaessa voidaan pysyä pieniä hetkiä paikallaankin ja tämä erottaa shiatsun tavallisesta hieronnasta. Painamisen tulisi olla rentoa, sillä töniminen ja työntäminen aiheuttavat hoidettavalle kipuja. Herkät alueet, esimerkiksi kasvot tulee käsitellä kevyemmin.

Hoitaja voi käyttää peukaloita tai käsiä, tärkeintä on liikkeen rytmikkyys. Mikäli hoidettava on väsynyt, rytmi voi olla hitaampi. Mahdollisimman luonnollinen rytmi on kuitenkin kaikkein suositeltavin. Jotkut paikat tarvitsevat enemmän hoitoa ja huomiota kuin toiset. Näitä kehon kohtia voidaan painaa hieman pidempään, mutta käsittelyn tulee kuitenkin koko ajan edetä. Samaan paikkaan voi aina palata myöhemmin uudelleen.

Mitä tarvitset?

Shiatsua varten tarvitsen rauhallisen paikan, mielellään jonkin lämpimän ja rentouttavan huoneen tai tilan. Alustaksi laitetaan futonpatja tai useita huopia päällekkäin. Vaatteiden tulisi olla mukavat ja väljät. Kynttilät tuovat luonnonvaloa ja parantavan ilmapiirin. Varaa myös aikaa, sillä kiireetön olotila vaikuttaa hoidon onnistumiseen. Shiatsuhoito voi kestää kolmesta vartista tuntiin. Ennen hoitoa ei tulisi myöskään syödä, ainakaan kovin tukevaa ateriaa.