Turvehoidot

Mitä turvehoidot ovat?

Turve terveyden- ja kauneudenhoidossa

Turvehoidot ovat tehokkaita iho-ongelmista kärsiville, hormonaalisen toiminnan tasapainottamisessa, nivelvaivoissa, urheiluvammoissa ja erilaisten kiputilojen hoitamisessa. Se on tehokas apu laihduttajalle ja selluliitista eroon haluavalle. Hoitoturve on yleensä puhdasta saraturvetta tai hienonnettua rahkaturvetta, jossa on runsaasti hoitavia aineita, kuten humusta, steroleja ja hivenaineita. Turvetta säilytetään tavallisesti viileissä oloissa. Turpeesta voidaan tehdä ns. hoitopakkauksia, joita käytetään syvälämpöhoitona tai kylmänä tulehtuneelle alueelle.

Turvetta tulee lämmittää hieman yli 40-asteiseksi ja sitä levitetään korkeintaan sentin paksuiseksi kerrokseksi hoidettavalle alueelle. Tällaisia kehon kohtia voivat olla nivel- tai ihottuma-alueet, kipukohdat sekä vatsan ja alaselän alueet. Ympärille kiedottavaksi suositellaan pellavaista tai puuvillaista sidettä, mutta myös muovikalvoa voidaan hätätapauksessa käyttää. Vaikutusajat vaihtelevat 20–60 minuutin välillä. Turpeen ei saa antaa kuivua ihoon, sillä silloin sitä on erittäin vaikeaa saada huuhdottua pois. Muista aina juoda runsaasti turvehoitojen yhteydessä, etenkin jos käytät hoitoja saunassa.

Turvetta saunassa

Ennen hoitoa lauteet kannattaa suojata. Huuhtele ensimmäiseksi ihosi ja kostuta hiukset. Vasta ensimmäisten löylynheittokertojen jälkeen tulee peseytyä kunnolla. Tämän jälkeen turvetta levitetään haluttuihin kohtiin tai mahdollisesti koko kehon iholle. Saunan tulee antaa lämmitä vain miedosti, 55–65 -asteiseksi. Yleensä sopiva aika löylytellä turpeen kanssa on 15–20 minuuttia. Varo, ettei turve ehdi kuivua, sillä silloin peseminen vaikeutuu. Huuhteluvaiheessa ei enää käytetä saippuoita.

Mikäli olet raskaana, imetät, sinulla on todettu kasvain tai olet muuten heikossa kunnossa, turvehoitoa saunassa ei suositella. Korkeasta tai liian matalasta verenpaineesta kärsiville turve voi olla liian rasittava hoitoaine. Mikäli olet herkkä saamaan päänsärkyä, kannattaa hoidon ajaksi päähän kietaista kylmässä vedessä uitettu pyyheliina.

Turvekylvyt

Ensin peseydytään ja tämän jälkeen ruumiinlämpöä lämpimämpään kylpyveteen lisätään noin 1,5 litraa turvetta (kyseessä on kokokylpy). Puolikylpyyn tai jalka- ja käsikylpyyn alle puoli litraa turvetta riittää. 15–20 minuuttia on sopiva aika turvekylvystä nauttimiseen. Korkeasta verenpaineesta kärsiville kokokylpy voi olla liian raskas. Hormonaalisen toiminnan tasapainottamiseen parhain vaihtoehto on puolikylpy, jolloin kylpyvesi ulottuu noin navan korkeuteen. Jalat, kädet ja rinta nostetaan pois vedestä.

Apua iho-ongelmiin

Jos haluat käyttää turvetta iho-ongelmien hoitoon, kannattaa ensin kokeilla pienellä ihoalueella, miten iho turpeeseen reagoi. Turve levitetään kosteana iholle, noin puolen sentin paksuinen kerros on riittävä. Vaikutusajaksi sopii noin 10 minuuttia ja tämän jälkeen turve huuhdotaan pois. Käsittelyn voi uusia muutamia kertoja viikossa.

Turve hiustenhoidossa

Turvenaamio voimistaa päänahan verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Tällöin hiusten elävät osat eli tuppi ja juuri, saavat puhdasta ja happipitoista verta. Hiukset voivat paremmin ja uutta kasvua saattaa ilmaantua. Turve sopii parhaiten päänahan ongelmista (hilse, ihottumat jne.) kärsiville.

Turve kehonpuhdistajana

Turve vaikuttaa aineenvaihduntaa vilkastuttavasti ja tästä syystä sitä voidaan käyttää erilaisten puhdistuskuurien ulkoisena hoitomuotona. Hoitoa voi tehostaa puhdistavalla yrttiteellä. Turpeesta saattaa löytyä myös apua kainaloiden liialliseen hieneritykseen. Tuolloin turvetta tulee levittää peseytymisen jälkeen kainaloihin ja antaa vaikuttaa noin 15 minuuttia.