Kuppaus

Mitä on kuppaus?

Ihminen on kautta aikain kokenut vereen liittyvän tiettyä mystisyyttä. Ennen uskottiin veressä asuvan ihmisen ja eläimen elinvoima ja elämä. Samoin veressä uskottiin piilevän myös negatiivisia asioita, kuten heikkous ja sairaudet. Näistä uskomuksista ovat peräisin monet tavat ja uskomukset. Metsästäjät joivat kaatamansa saaliin verta saadakseen eläimen elinvoiman itselleen. Vakavasti sairas saatettiin kääriä vasta teurastetun eläimen nahkaan. Haavoista pyrittiin mahdollisimman pian imemään ”likainen” veri pois.

Kuppaus eli venesektio on vanha perinteinen kiinalainen parannusmenetelmä. Euroopassa kuppausta alettiin harjoittaa arviolta 1200-1300 -lukujen vaihteessa. Vanhimmat näihin päiviin asti säilyneet tiedot kuppauksesta ovat ajalta 3300ekr. Mesopotamiasta, toiselta nimeltään Kaksoisvirtainmaasta.

Tämä ikivanha, mutta aina hyväksi todettu hoitomuoto on tunnettu Suomessa noin 1400- luvulta lähtien. Vanhinta säilynyttä kirjatietoa on Mikael Acricolan rukouskirjassa mainitsema kehotus talonpojille: Acricola kehotti talonpoikia kuppauttamaan itsensä aina ennen toukotöiden aloittamista. Tämä tieto on 1500-luvulta. Myös 1500-luvulta on peräisin Ruotsi-Suomessa tehty lääketieteellinen väitöskirja kuppauksesta. Kuppauksen suosio on nykyisin lisääntymässä, kuten monien muidenkin vaihtoehtoisten hoitomuotojen. Kupparit toimivat itsenäisinä ammatinharjoittajina ja vastaavat näin ollen itse kaikista luvista ja vakuutuksista. Ammatinharjoittajat kuuluvat ennakkoverorekisterin piiriin.

Kuivakuppaus

Lasista, lehmänsarvesta, bambupuusta tai muusta aineesta valmistettuja erikokoisia kuppeja asetetaan eri kohtiin vartaloa. Alkoholilla kostutettua ja sytytettyä vanutuppoa pidellään pihdeissä, tai kuppia kuumennetaan pitämällä palavaa ohutta kynttilää sen suuaukolla. Kupin sisällä oleva ilma laajenee ja osittain haihtuu kuumuuden ansiosta. Alassuin asetettu kuppi imeytyy ihoon kiinni nostaen samalla ihoa ylöspäin, jolloin verenkierto vilkastuu ja syntyy mustelma. Kupin poisto tapahtuu painamalla ihoa kupin sivuilta. Kuppien määrä ja se, kuinka pitkä aika niitä pidetään iholla, riippuu potilaan koosta ja hoidettavan vaivan laadusta. Verenkierron vilkastuessa uskotaan kuona-aineiden poistuvan kuppauspaikan lähellä sijaitsevista elimistä ja kudoksista.

Märkäkuppaus

Hoitomuodoista yleisemmin käytetty kuppausmenetelmä. Kuppien alle jäävä iho viilletään auki ns. kuppauskivellä, viillot eivät tuota suurempaa kipua kuin hyttysenpistot. Viiltojen kautta likainen veri pääsee pois. Veri imetään kuppaussarviin. Aina sarvien täyttyessä ne poistetaan samassa järjestyksessä, kuin ne on iholle aseteltu. Tämä toistetaan kunnes verentulo loppuu. Kerrallaan poistetaan noin 300-600 ml. Hoidon aikana kupattavalle olisi hyvä tarjota sokeripitoista juotavaa, sillä kun verensokeri äkillisesti laskee se voi aiheuttaa pahoinvointia ja pyörtymisvaaran. Kuppaukseen kuluu aikaa noin vähän reilu tunti tapauksesta riippuen. Jos potilaalla on k-vitamiinin puute, eli veri ei tahdo hyytyä, hänen ei kannata mennä kupparille.

Kuppauksen vaikutukset

Kuppauksessa käytetään yhä lisääntyvässä määrin samoja pisteitä kuin akupunktiossa. Vanhan kiinalaisen perimätiedon mukaan kuppaus poistaa elimistöstä ns. ki-energiaa, negatiivista- ja ei toivottua voimaa. Kuppauksen uskotaan vetävän pahan energian pintaan ja tuhoavan sen. Suomessa kuppauksella on hoidettu enimmäkseen erilaisia lihasperäisiä jännitys- ja kiputiloja, kuppauksen on huomattu auttavan verenpainetaudin hoidossa. Kuppauksessa käytettävä peukalon ja etusormen välissä oleva akupunktiopiste on sama kuin kiinalaisten perimätiedon mukainen HEDU-piste. HEGU-pisteen ärsytyshoidolla lievitetään mm. hammassärkyä. Osa hoitopisteistä on lihasten kiinnityskohtia, joihin kuona-aineitä kerääntyy.

Kuppausta käytetään myös niin sanottuihin triggeri-kohtiin eli lihasjännityksiin. Lihasten ollessa kireällä ja jännittyneinä kipu saattaa heijastua laajallekin alueelle. Kuppaus tuo helpotusta moniin erilaisiin vaivoihin, se helpottaa päänsärkyä ja migreeniä sekä lievittää astman oireita. Hoitoa voi käyttää puutuvien yläraajojen tai kylmien ja levottomien alaraajojen ongelmiin, hoidosta voi hakea apua akne-iholle, psoriasikseen tai muihin ihottumiin. Kuppaus sopii myös vaihdevuosien vaivoihin sekä miehille että naisille. Kuppauksen perimmäinen tarkoitus on aineenvaihdunnan parantaminen ja kuona-aineiden poistaminen. Hoidon jälkeen olo tuntuu rennon kevyeltä.