Puutarhaterapia

Mitä on puutarhaterapia?

Jo kauan sitten kiinalaiset luottivat puutarhan suureen voimaan elämänonnen tuottamisessa. Kiinalaisen sanonnan mukaan puutarha tekee omistajansa onnelliseksi koko elämän ajaksi. Varsinainen puutarhaterapia on lähtöisin Yhdysvalloista, jossa sitä käytettiin jo 1600-luvulla. Puutarhanhoidosta on tullut merkittävä vapaa-ajan viettomuoto. Se auttaa jaksamaan ja lisää henkistä hyvinvointia.

Puutarhaterapiassa käytetään kasvien ja ihmisten välistä vuorovaikutusta rauhoittamaan ja hoitamaan. Se voidaan yhdistää mielikuvien käyttämiseen ja työterapiaan. Puutarhaterapiassa voi löytää omat psyykkiset voimavaransa ja oppia hyödyntämään niitä. Terapeutti toimii välittäjänä potilaan suhteessa kasveihin, joiden avulla tämä saa uudistavia ja tervehdyttäviä kokemuksia. Kasvit liittävät meidät maahan ja vievät elämän alkulähteille. Yhteys luontoon tuottaa mielihyvää. Kasvia hoitava ihminen kokee samalla itse tulevansa hoidetuksi.

Kasvit ja puutarha opastavat meitä matkalle omaan itseemme ja luonnon yhteyteen. Tämän terapian keskeinen tehtävä on saada ihminen palaamaan maan yhteyteen. Puutarhaterapialla on rauhoittava vaikutus. Se auttaa keskusteluun kasvien kanssa. Se laajentaa ymmärrystä elämän rajallisuuden suhteen: Siemenestä nousee kasvi, joka aikanaan kuolee pois. Surua voi hoitaa puutarhassa. Kukat koetaan mielialaa kohottaviksi ja ahdistusta lieventäviksi. Ne viestivät väreillään ja tuoksuillaan. Tutkimusten mukaan kaunis maisema vähentää ahdistusta. Se voi antaa katsojalle onnen tunteen pelkän olemassaolon tähden. Veden ja luonnon yhdistäminen tarjoaa myös voimakkaita elämyksiä. Puutarhanhoito eheyttää ja parantaa itsetuntoa. Sen voi saada aikaan kauniin kukan kasvattaminen.

Puutarhassa tehtävä fyysinen työ antaa mahdollisuuden purkaa aggressioita. Se aiheuttaa väsymystä, joka puolestaan rentouttaa ja tuo hyvän unen. Puutarhassa voi olla itsensä kanssa. Se on omaa aikaa jolloin voi ajatella mitä haluaa. Se parantaa myös fyysistä kuntoa. Todellisuudentaju kehittyy luonnon lähellä. Kuoleman ja elämän kysymykset tulevat tutuiksi. Siellä myös vapautuu pakonomaisesta ajattelusta ja oppii pitämään huolta ja kantamaan vastuuta.

Puutarhaterapiaa käytetään kehitysvammaisten, lasten, vanhusten, psyykkisesti sairaiden ja päihderiippuvaisten hoitotyössä. Sen avulla kuntoutetaan myös onnettomuudesta toipuvia. Dementiaa sairastaville puutarhaterapia on ihanteellista. Vanha tuttu sireenin tai juhannusruusun tuoksu voi aktivoida nuoruuden onnellisia muistoja. Puutarhaterapiaan on oltava aikaa vähintään puoli vuotta. Kasvit kasvavat hitaasti ja ihminen kasvien kanssa samaa tahtia.

Kempeleen puutarhaoppilaitoksessa annetaan koulutusta puutarhaterapiaan. Yhdysvalloissa puutarhaterapeutteja on koulutettu 1950-luvulta lähtien.