Vesihoito

Mitä vesihoito on?

Vesihoidossa vettä käytetään sekä sisäisesti että ulkoisesti kaikissa olomuodoissa terveyden palauttamiseksi ja ylläpitämiseksi. Vesi soveltuu hoitoon niin kuumana kuin kylmänäkin nesteenä, mutta myös höyryävänä tai jäisenä. Veden puhdistava voima on tunnettu jo vuosisatojen ajan monissa lääketieteellisissä perinteissä. Nykyään vesihoitoa käytetään kylpylöissä ja parantoloissa. Hoitoon kuuluu yleensä kylpylän mineraalipitoisen veden juomista ja useita muita menetelmiä.

Erilaisia vesihoitoja

Selkään voidaan kohdistaa voimakkaita kuumia tai kylmiä vesisuihkuja 2-3 minuutin ajan. Säännöllisten kylmien suihkujen on havaittu tehostavan immuunijärjestelmän toimintaa, sillä niitä hyväkseen käyttävät ihmiset ovat talvisaikaan vähemmän alttiita hengitystieinfektioille. Eri lämpötiloissa otettavat kylvyt ovat tehokkaita. Niissä voidaan samanaikaisesti lämmittää toista ruumiinosaa ja viilentää toista.

Veteen on mahdollista sekoittaa eri aineita voimistamaan kylvyn hoitavaa vaikutusta. Tällaisia aineita ovat hengitystieallergioita helpottavat yrtit ja aromaterapiaöljyt sekä hikoilua lisäävä ja niveltulehduksia lievittävä epsomsuola. Ekseemasta eli atooppisesta ihosta tai hiivasienitulehduksesta kärsivää ihoa voidaan rauhoittaa kaurahiutaleilla sekä erilaisilla mineraalimudilla ja -uutteilla (turve, Kuolleenmeren suolat). Kuona-aineiden poistumista voidaan auttaa hikoilun lisäämisellä. Tässä käytettyjä keinoja ovat kaikille tuttu sauna, höyryhuoneet ja -kaapit sekä turkkilaiset saunat.

Merilevä- ja merivesihoidot nopeuttavat puhdistumista ja edistävät rentoutumista. Kuumilla ja kylmillä kääreillä sekä hauteilla voidaan parantaa verenkiertoa ja tehostaa immuunijärjestelmää. Ne saattavat auttaa myös pitkään vaivanneeseen väsymykseen.

Huomioitavaa

Kuumia kylpyjä ja höyryjä tulee välttää, jos sinulla on sydäntauti tai kärsit korkeasta verenpaineesta. Kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana kannattaa välttää höyryhoitoja tai istumakylpyjä. Raskauden myöhemmässä vaiheessa höyryhoidot on syytä rajoittaa noin 10 minuuttiin. Heti leikkauksen jälkeen ei kannata mennä höyryhoitoon tai mikäli sinulla on astma, epilepsia tai taipumusta verisuonitukoksiin. Jos olet allerginen jodille, merilevän koskettamista kannattaa välttää. Mikäli sinulla on avohaava, kylpyveteen ei kannata lisätä mitään.