Valoterapia
Mitä valoterapia on?
Kun ihminen vajoaa masennuksen syövereihin, hän haluaa kenties vetää peiton korviinsa, verhot tiukasti ikkunan eteen ja rypeä omassa pimeässä maailmassaan. Hän haluaa sammuttaa kaikki kontaktit ympäriltään ja välttää muutenkin kaikin keinoin maailmalta tuikkivia valonpilkahduksia. Hän ei tule varmastikaan ajatelleeksi, että nimenomaan peiton sivuun heittäminen, verhojen avaaminen selälleen ja auringon päästäminen huoneeseen olisi ehdoton edellytys, jos aikoo päästä pimeästä ihmisten ilmoille. On korkea aika saada valoterapiaa synkälle mielelle!
Pimeinä vuodenaikoina masennus tuntuu valtaavan yhä useamman ihmisen elämässä paikkansa. Niin sanotusta kaamosmasennuksesta on omakohtaista kokemusta yhä useammalla suomalaisista ja lievemmistäkin masennusoireista kärsii yllättävän moni. Suomen talvi on pitkä ja pimeä, ja siksipä pohjoisilla leveysasteilla masennusoireiden kanssa painiskelevia löytyy huomattavasti enemmän kuin eteläisissä ”ikuisen auringon maissa”.
Jos taloudellinen tilanne sallii, onkin auringon etsiminen etelämmästä talvikauden kuluessa varmasti enemmän kuin suositeltavaa. Jopa lyhyen viikonkin loman aikana ihminen saa täytettyä energiavarastojaan varsin mittavasti auringosta, joten matka etelän auringon maille on mitä todennäköisimmin hintansa arvoinen. Kannattaa suunnata varmaan aurinkokohteeseen, jotta tietää saavansa sitä, mitä erityisesti menee hakemaan. Joskus Kanariansaarille joulun tienoilla eksynyt auringonpalvoja onkin joutunut ikävästi pettymään, kun valoterapian sijasta onkin saanut aikamoiset lumipesut!
Tuntuu ehkä uskomattomalta, mutta jopa mielikuvat matkalla koetusta auringosta tuntuvat saavan energian virtaamaan kehossa pitkälle matkan jälkeenkin. Ja asiassa on varmasti perää, koska mielikuvaharjottelulla voi ihminen päästä melkoisiin ihmesuorituksiin jopa edes matkaamatta maailman ääriin. Kannattaa kokeilla, jos ei mahdollisuutta etelän lomaan ole. Mielikuvaharjoittelu vaatii oman aikansa, mutta harjoittelu tekeekin mestarin ja pian jo lähipiiri saattaakin ihmetellä, kuinka ennen niin pateettisesti käyttäytyneestä ihmisestä on tullut koko kansan ilopilleri ja myönteisten energiavirtojensiirtäjä.
Ja miksiköhän keskellä talvista juhlaa, jouluna, koko kansa sytyttää kynttilöitä omilla tahoillaan eri puolille? Näin luodaan valosta tunnelmaa ja nousuvoittoista mielialaa pimeyden keskelle. Ja se tuntuu kyllä toimivan, onhan suurimmalla osalla juuri jouluna ja pahimpaan kaamosaikaan mieliala varsin korkealla – valonpilkahdusten arvoa ei sovi tässäkään tilanteessa laittaa matalalle. Kokeile kynttilähoitoa kotonasi! Anna liekin luoda tunnelmaa ja pyyhkiä pimeys pois hetkeksi. Se tehoaa kuin taika.
Joitakin vuosia sitten Suomeenkin rantautunut kirkasvalohoito erikoislamppuineen on toki kokeilemisenarvoista valohoitoa, mutta loppujen lopuksi se on vain yksi valoterapian muodoista. Kirkasvalolaitetta voi kokeilla jossakin hoitolassa, mutta sellaisen voi myös hankkia kotikäyttöön. Laitteet ovat kuitenkin yleensä ottaen varsin hintavia ja eri laitteiden välillä on myös havaittu paljon laadullisia eroja. Kannattaa siis tutustua tarjontaan huolellisesti.
Hoitolassa valohoidon kokeileminen on suositeltavaa, jotta saa hoidosta ensi alkuun jonkinlaista tuntumaa. Itse hoidon vaikutuksen voi arvioida oikeastaan kuitenkin vasta pitemmällä aikavälillä. Kirkasvalohoito on nimittäin varsin tehokasta, jos siihen ryhtyy säännönmukaisesti eli oleilee valolähteen äärellä lähes päivittäin – ainakin viitisen kertaa viikossa. Yhden valohoitokerran kesto ei vie välttämättä varttituntia kauempaa. Hoidon tulokset ovat niitä kokeilleilla olleet yleensä ottaen varsin myönteisiä, mutta on hyvä huomata, ettei niissä olisi niin hyvää kuin huonoakin. Kirkasvalolamput saattavat ajan kuluessa rasittaa silmiä huomattavasti. Omia tuntemuksiaan kannattaa siis kuunnella ja lopettaa valohoito heti, mikäli kokee sen haitalliseksi jollakin tavoin.