Arabi, angloarabi ja englantilainen täysiverinen

Täysiverirotuihin lasketaan kuuluvaksi englantilainen täysiverihevonen (englantilainen täysiverinen), arabialainen täysiverihevonen (arabi) ja angloarabialainen täysiverihevonen (angloarabi). Täysiverihevosilla käytetään hevosen nimen perässä yleisesti rotua kuvaavaa lyhennettä: englantilaisella täysiverisellä xx, arabilla ox ja angloarabilla x.

Täysiveristen rekisteriä ylläpitää Suomen Hippos ry ja se julkaisee myös täysiverihevosten jalostusohjesäännön roduittain. Suomeen on rekisteröity vuonna 1985 ja sen jälkeen syntyneitä täysiverihevosia lähes 600 yksilöä, joista arabeja on yli kaksi kolmasosaa ja angloarabeja viitisen prosenttia. Osa rodultaan puhtaista englantilaisista täysiverisistä on puoliverirekisterissä, koska rodun kansainvälisen järjestön sääntöjen mukaan keinosiemennyksen käyttö on kiellettyä.

Englantilainen täysiverinen

Englantilainen täysiverinen on alun perin jalostettu laukkakilpailukäyttöön. Suomessa laukkakilpailuja ei kuitenkaan järjestetä ja englantilaisia täysiverisiä käytetään kaikissa ratsastuksen lajeissa. Erityisen hyvin ne soveltuvat käytettäväksi kenttäratsastuskilpailuissa.

Englantilaisen täysiverisen kantakirja The General Stud Book on avattu Englannissa 1791. Nykyisin täysiverisiä kasvatetaan kaikkialla maailmassa. Jokaisen kantakirjaan hyväksytyn täysiverisen sukujuuret kaikkialta maailmasta on jäljitettävissä alkuperäiseen kantakirjaan.

Englantilaiset täysiveriset voivat olla minkä värisiä tahansa ja ne ovat säkäkorkeudeltaan noin 155-170 senttimetriä. Rakenteeltaan ne ovat sirolinjaisia ja jaloja. Suomessa jalostustavoitteena on alkuperämaan rotumääritelmän mukaiset täysiveriset, jotka soveltuvat myös hyvin puoliverijalostukseen.

Arabialainen täysiverinen

Arabialaiset täysiveriset ovat peräisin Arabian niemimaalta ja nykyisin niitä kasvatetaan kaikkialla maailmassa. Arabia pidetään maailman vanhimpana ja puhtaimpana hevosrotuna. Suomessa arabeja käytetään kaikissa ratsastuksen lajeissa ja se on hyvin suosittu myös lännenratsastuksessa. Erityisen hyvin arabit soveltuvat käytettäväksi matkaratsastuksessa.

Arabialaisten täysiveristen säkäkorkeus on keskimäärin 147-155 senttimetriä. Väriltään arabit ovat kimoja, mustia, ruunikoita tai rautiaita ja valkoiset merkit tai sekakarvat ovat hyvin yleisiä. Rakenteeltaan arabin erottaa muista hevosista erityisesti hyvästä ryhdistä, lyhyestä selästä ja korkealle kiinnittyvästä hännästä sekä erityisesti pienestä, leveäotsaisesta ja jalosta päästä. Luonteeltaan arabit ovat eloisia ja älykkäitä.

Jalostuksessa arabeja käytetään jonkun verran puoliverijalostukseen, mutta pienikokoisina ja jaloina ne soveltuvat erityisen hyvin poniristeytyksiin ja ratsuponijalostukseen.

Angloarabialainen täysiverinen

Angloarabit ovat englannintäysiveristen ja arabien risteytyksiä. Angloarabit ovat jaloja ja ryhdikkäitä urheiluhevosia, joita käytetään kaikissa ratsastuksen lajeissa.

Angloarabien ihanteellinen säkäkorkeus on 155-165 senttimetriä ja kirjavuutta lukuun ottamatta kaikki värit ovat sallittuja.