Suomalaisten oma puoliverirotu

Suomalaisen puoliverihevosen (FWB eli Finnish Warmblood) rotumääritelmä on vahvistettu vuonna 1995. FWB -hevosia on rekisteröity kymmenen vuoden aikana lähes 2000 yksilöä.

Suomalaiseksi puoliverihevoseksi kutsutaan Suomessa syntynyttä puoliverihevosta, jonka emä on kantakirja- tai esikantakirjakelpoinen ja jonka isällä on astutushetkellä voimassa oleva Suomen Hippos ry:n myöntämä jalostukseen käyttöoikeus. Ulkomailla syntynyt Suomalaisessa rekisterissä olevan tamman varsa rekisteröidään suomalaiseksi puoliveriseksi, mikäli se tuodaan emänsä mukana Suomeen syntymävuotensa aikana. Suomalaiset puoliveriset polveutuvat pääasiallisesti Eurooppalaisista puoliveriroduista. Suomen Hippos ry vahvistaa hyväksyttävät polveutumiskantakirjat sekä ylläpitää FWB -rekisteriä.

Suomalaisen puoliverinen voi olla minkä värinen tahansa. Sen ihanteellinen säkäkorkeus on 158-172 senttimetriä. Suomalainen puoliverinen on tyypiltään moderni urheiluhevonen. Se on kevytrakenteinen ja sopusuhtainen sekä luonteeltaan yhteistyöhaluinen. Se liikkuu elastisesti ja tahdikkaasti kaikissa perusaskellajeissa ja sopii kaikkiin ratsastuksen lajeihin, erityisesti koulu- ja esteratsastukseen.

Suomalaisen puoliverisen jalostusta ohjaavat rotumääritelmä ja jalostusohjesääntö. FWB -jalostuksen tavoitteena on tuottaa suorituskykyisiä hevosia, jotka ovat tyypiltään, rakenteeltaan, liikkeiltään, luonteeltaan ja kestävyydeltään kansainvälisesti kilpailukykyisiä. Jalostustoiminnassa sekä keinosiemennys että alkionsiirto ovat sallittuja. Jalostukseen käytettävistä oriista vain osa sijaitsee Suomessa. Ulkomailta tuodaan jalostukseen hyväksyttyjen orien spermaa sekä tuoreena että pakastettuna. 2000 -luvulla on lämminverisiä ratsuhevosia, joihin kuuluvat puoliveriset ja täysiveriset ratsuhevoset, syntynyt Suomessa vuosittain 200-300.

FWB -hevosia ei ole maailmalla määrällisesti paljon. Suomen ulkopuolelle niitä on viety vain joitakin yksilöitä. Ulkomailla kantakirjaan on hyväksytty kaksi oria: Ruotsissa ”Roi du Ballet” (isä Rotschild J - emä Le Ballet – emän isä Urbino) ja Hollannissa ”Chauvinist Z” (isä Carthago – emä Antilly Z – emän isä Alme Z).

Puoliveri- ja täysveriratsujen harrastajien ja kasvattajien oma rotujärjestö on vuonna 1926 perustettu Ratsujalostusliitto ry. Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää FWB -hevosten kasvatus- ja jalostustoimintaa sekä tukea jäsentensä toimintaa. Suomalaisten puoliveristen näyteikkunana on Ratsujalostusliiton järjestämät kilpailut, jotka on tarkoitettu vain FWB -hevosille. Kuusivuotiaiden hevosten Breeders’ Prize kasvattajakilpailu käydään vuosittain sekä este- että kouluratsastuksessa. Viisivuotiaat FWB -hevoset mittelevät keskenään Ratsujalostusliiton koulu- ja estederbyssä.