Kuinka autoilijan tulee toimia?

Valtaosa autoilijoista osaa ottaa hevosen huomioon liikenteessä. Kaunis kiitos heille. Koska sataprosenttisen liikennevarmaa hevosta tuskin onkaan, tulee eteen joskus yllättäviäkin tilanteita.

Kun kohtaat tiellä hevosen, on syytä hiljentää vauhtia. Erityisesti, jos kyseessä on liikenteeseen tottumaton varsa tai muuten autoja pelkäävä hevonen. Usein paras keino on ajaa hiljaa ohi.

Sateella ja loskaisella kelillä monet hevoset voivat säikkyä auton renkaissa suhisevaa vettä ja loskaista lunta. Tähänkin auttaa vauhdin hiljentäminen.

Turha kaasuttelu voi saada herkemmän hevosen hermostumaan. Kun ajat hevosen takana, pidä RIITTÄVÄ TURVAVÄLI. Jos hevonen pelästyy jotain edessään olevaa, se saattaa pysähyä yllättäen tai alkaa jopa peruuttamaan.

Pelokkaan hevosen tunnistaa siitä, että se katsoo pelkäämäänsä kohdetta pää pystyssä, korvat suunnattuna kohteeseen ja usein liikehtii levottomasti. Takaosa saattaa laskea ja hevonen näyttää siltä, kuin voisi singahtaa milloin tahansa ja minne tahansa. Tässä vaiheessa on syytä pysäyttää ja sammuttaa ajoneuvon moottori.

Liikenteeseen tottunut hevonen ei juuri piittaa ajoneuvoista, mutta voi pelästyä jotain muuta ympäristössä olevaa. Tällaisia ovat esim. sauvakävelijät, rullaluistelijat- ja hiihtäjät, lastenvaunut,

moottorikelkat, tuulessa lepattavat pyykit, ojanpientareella tai pensaassa kulkeva kissa ym. Siispä autoilijankin kannattaa tarkkailla ympäristöä kohdatessaan hevosen.