Mitkä ovat länget?

Länget ovat se osa valjaissa, joiden avulla vetäminen pääasiallisesti tapahtuu. Tarkoituksena niillä on antaa hevoselle sen tarvitsema vetotuki. Suomessa yleisimmin käytössä ovat avolänget: länden puoliskot ovat erillään, käyttöä varten ne yhdistetään yläosistaan, harjustimista. Lapaluun alaosan kohdalla on valljastus tavasta riippuen joko rahkeenreiät taivetohihna. Länkien kiristys tapahtuu alaosasta rinnustinremmillä. Luokkivaljastuksessa rinnustinremminä on pitkä nahkanauha ja silavaljastuksessa lyhyt solkihihna.

Länkien sovitus

Länget ovat hevoskohtainen varuste. Ne valmistetaan alusta loppuun käsityönä. Pituudeltaan ja kaarevuudeltaan niiden tulee olla hevosen kaulan malliset. olkapäiden yläpuolella länget ovat paksummat ja leveämmät, näin ne vastaavat lavan etuosan muotoa. Takareunan on myös liittyttävä tasaisesti lapoihin.

Länget ovat sopivan mittaiset, kun rinnustimen ja kaulan väliin mahtuu nyrkki ja yläosassa harjustimen ja kaulan väliin pari sormea.

Alhaalta katsottuna vetosilmukan tulee olla noin kolmanneksen päässä lapaluun pituudesta, jotta vetopiste on oikealla korkeudella. On tärkeää, että vetopiste tulee lavan vähiten liikkuvaan osaan, tässä kohden se estää vähiten lapojen liikkumista ja työskentelyä. Liian korkealla oleva vetosilmukka saa länget nousemaan ja painamaan hevosen kurkkuun. Jos taas vetosilmukka on liian alhaalla, painuvat länget alaspäin kaulapiitä vasten ja hevonen joutuu vetämään olkapäillään. Oikean levyiset länget ovat silloin, kun rinnustimen olessa kiinni etu- ja takareunan väliin mahtuu juuri ja juuri kämmen.

Liian ahtaat länget vähentävät vetotehoa ja hankaloittavat hevosen liikkumista. Liian löysät länget heiluvat eivätkä ne anna hevoselle sen tarvitsemaa vetotukea. Lisäksi ne aiheuttavat usein hiertymiä ja lyöttymiä. Länkien alla käytetään pehmusteta, hamustoja. Hyvät pehmusteet ovat joustavat, ilmavat ja ne imevät kosteutta. Länget voivat olla myös topatut, jolloin erillisiä pehmusteita ei tarvita.