Millainen poni sopii ravitoimintaan?

Raviponiksi soveltuvat puhdasrotuiset alle 107 cm säkäkorkeudeltaan olevat shetlanninponit, jotka kilpailevat A-kategoriassa. B-kategoriassa kilpailemiseen käyvät muut puhdasrotuiset ponit, joiden säkäkorkeus on 107,1 - 130 cm. Yleisimmin B-kategorian ponit ovat rodultaan russponeja, mutta onpa siellä edustettuna myös welshmountain rotu.

Ponin tulee olla puhdasrotuinen, sekä Suomen Hippoksen perusrekisterissä että Suomen Hippoksen raviponien kilpailurekisterissä. Kilpailurekisteriin hyväksyttävän 1997 jälkeen syntyneen ponin isän on oltava astutushetkellä jalostukseen hyväksytty.

Hyvällä raviponilla on rodusta riippumatta oltava raviurheiluun sopivat liikkeet ja eteenpäin pyrkimys. Sen tulee olla terve ja hyvärakenteinen. Liikennevarmuus ja hyvä peruskoulutus tekevät ponin valmentamisesta helpompaa ja turvallisempaa.

Kenelle poniraviurheilu sopii?

Kaikkien eläinten kanssa tehtävä työ vaatii pitkäjänteisyyttä ja itsekuria – myös ponin valmentaminen. On oltava valmis tekemään töitä ponin ehdoilla silloinkin eteneminen tuntuu hitaalta tai tulee vastoinkäymisiä. Kaikista poneista ei myöskään ole kilpaponiksi, tällöin on oltava valmis siirtämään tai jopa myymään poni sille paremmin soveltuvaan käyttöön harraste- tai ratsuponiksi.

Myös ponin valmentajan ja ohjastajan tulee huolehtia itsestään kilpaurheilijan tavoin. Säännöllisten elämäntapojen ja hyvän kunnon ylläpitäminen ovat tärkeitä asioita ja edesauttavat myös ponin hyvinvointia ja menestystä. Lisäksi hyvä käytös muita ihmisiä kohtaan niin valmennuslenkeillä, tallilla kuin kilpailupaikallakin ovat ensiarvoisen tärkeitä – myös poniraviurheilun julkisuuskuvan vuoksi.

Ponilähdöissä ohjastajilla on oltava Suomen Hippoksen myöntämä (vähintään) P-ajolupa. Alaikäraja A-kategorian poneilla kilpailemiseen on 10 vuotta ja B-kategorian poneilla kilpailemiseen 12 vuotta.

Poniraviurheilun turvallisuus

Hyvät ja suunnitelmalliset toimintatavat, hyvin koulutettu poni ja asianmukaiset varusteet lisäävät turvallisuutta merkittävästi. Jos poni ei ole aivan liikennevarma, pitää sille ottaa luotettava hevos-/ponikaveri valmennuslenkille mukaan. Kokeneenkaan ohjastajan/valmentajan ei kannata lähteä epävarmalla ponilla yksin lenkille. Jos ongelmia tulee, on taluttajasta hyvin paljon apua.

Turvavarusteiden käyttöä ei myöskään pidä laiminlyödä. Hiemankaan hämärtäessä heijastimet ovat aivan välttämättömät. Kypärän, hanskojen ja asianmukaisten jalkineiden käytön tulee olla itsestään selvää. Lisäksi kannattaa oma vaatetus suunnitella niin, että se suojaa sääolosuhteilta eikä aiheuta vaaratilanteita esimerkiksi tarttumalla johonkin kiinni. Yhtälailla pitkät hiukset pidetään kiinni ja roikkuvat korut etenkin lävistyksistä otetaan aina ponien kanssa työskennellä pois.