Mitä on hyvä tietää poneista?

Ponit eroavat hevosista siinä, että ne ovat pienempiä. Niillä on myös muita ominaisuuksia jotka erottavat ne hevosista. Ponit ovat syvärunkoisempia, jalat ja pää on pienempi kokoon nähden kuin hevosilla. Ponit ovat varmajalkaisia ja pystyvät huolehtimaan itsestään hyvin. Niillä on lyhyt ja vahva selkä, syvä rintakehä, pienet ja kovat kaviot, lyhyet sääret, vahvat luut, yleensä matala säkä, huonolta ilmalta suojaavat paksu häntä ja harja. Ponien pää on lyhyt ja pieni, ja siinä on leveä otsa, kapea turpa ja liikkuvaiset, pienet ja teräväkärkiset korvat. Ponien säkäkorkeus vaihtelee 90-148 välillä.

Ponit nostelevat jalkojaan enemmän kuin hevoset, koska ne taivuttavat jalkojaan polvista ja kintereistä. Ennen jalan maahantuloa jalka ojentautuu eteenpäin.

Käyttö

Poneja käytetään ratsuina, vaunuponeina, kuormajuhtina, työponeina, ravureina ja lemmikkeinä. Ponit ovat yleensä kilttejä luonteeltaan ja soveltuvat hyvin myös lastenkin käyttöön.

Ratsastukseen käytettäviä ponirotuja ovat esimerkiksi islanninhevonen, gotlanninponi, welshponi, connemaranponi ja shetlanninponi. Nämä rodut ovat rauhallisia ja varmajalkaisia.

Vaunuponeina käytettäviä ponirotuja ovat esimerkiksi husulponi, ylämaanponi, New Forestin poni, galicianponi ja amerikkalainen shetlanninponi. Nämä rodut ovat vahvoja ja jaksavat vetää raskaitakin taakkoja.

Kuormajuhtina käytettäviä ponirotuja ovat esimerkiksi norjanvuonohevonen, haflinginhevonen, pottockponi, bardianponi ja skyroksenponi. Nämä rodut ovat kestäviä ja hyvärakenteisia.

Työponeina käytettäviä ponirotuja ovat esimerkiksi konikponi, ariégenponi, sorraianponi, baskirianponi, norjanvuonohevonen ja haflinginhevonen. Nämä rodut ovat kestäviä ja tulevat toimeen vähällä ruualla.

Raviponeina käytettäviä ponirotuja ovat esimerkiksi gotlanninponi ja shetlanninponi. Nämä rodut ovat rakeenteeltaan kevyitä ja vahvoja.

Falabella on ainoa rotu, jota käytetään vain lemmikkeinä. Falabellat ovat älykkäitä ja hyvin pieniä.