Millainen on terve hevonen?

Terveellä hevosella on kiiltävä karva, silmät ovat kirkkaat ja sidekavojen on oltava vaaleanpunaiset, sieraimet eivät saa vuotaa ja ruokahalu on hyvä. Terveet jalat ovat viileät, eikä niissä ole turvotuksia.

Normaali ruumiinlämpö on 37,0 - 38,0 astetta, varsoilla 37,5 - 38,5 astetta. Lämpö mitataan peräsuolesta. Varo ettei mittari luiskahda peräsuoleen (kiinnitä siihen naru tai muu vastaava). Kohonnut lämpö on merkki tulehduksesta. Matalampi lämpö voi olla merkki shokista. Lämpö mitataan, kun hevonen on ollut hetken levossa. Sitä ei tehdä heti rasitukseen jälkeen.

Syke on normaali, kun se on 28 - 40 lyöntiä minuutissa. Sykkeen tarkistus sormin onnistuu leikaluun sisäsivulta leukavaltimosta. Normaalia suurempi syke voi olla merkki kivusta tai kuumeesta. Syke voi olla korkeampi myös liikunnan seurauksena.

Limakalvot ovat normaalisti väriltään vaaleanpunaiset. Värin voi tarkistaa ikenistä. Paina ientä, jolloin se muuttuu valkoiseksi. Nosta sormi, värin tulisi palautua parissa sekunnissa. Hitaampi palautuminen ähkyn yhteydessä voi olla merkki alkavasta shokista.

Imusolmukkeiden tulee olla yhtä suuret, ne eivät saa olla turvonneet tai lämpimät. Imusolmukkeet löydät tunnustelemalla leuan alta tai leukaperien takaa.

Vakavassa tai epävarmassa tilanteessa kutsu aina eläinlääkäri paikalle!