Monipuolinen hevosrotu

Suomenhevonen on ainoa kotimainen hevosrotu, joka on kehitetty ja jalostettu täällä. Suomenhevosen jalostus on aloitettu 1800- luvulla ns. kruununori- järjestelmän mukaan. Valtio osti oreja ja ne sijoitettiin eripuolille maata astumaan tammoja. Rodulle perustettiin kantakirja vuonna 1907. Jalostussuuntia oli tuolloin kaksi työ- ja ajohevonen, vuosina 1024 - 1964 oli yleishevososasto, jonka kautta haluttiin saada ratsuja sotilaille. Nykyisin katakirjataan työ- ravi- ja ratsuhevosia sekä pienhevosia.

Säkäkorkeus: 150 - 160 cm
Paino : n. 400- 550 kg
Värit: Rautias on yleisin, muita värejä ovat ruunikko, mustanruunikko ja musta. Erittäin harvinaisia ovat hallokko, voikko ja päistärikkö (punarautiaankimo), suomenhevosessa esiintyy melkeimpä kaikkia muita värejä paitsi kirjavia.
Käyttö: Työ- ravi- ja ratsuhevonen
Ominaisuudet: Suomenhevonen on luonteeltaan rauhallinen, rehellinen ja aina parhaansa tekevä. Erittäin vireä, eteenpäinpyrkivä. Lavat ovat vahvat. Kestävät ja hyväliikkeiset jalat, lyhyet vuohiskarvat, kaula on lihaksikas. Suomenhevonen on myös pitkäikäinen. Suomenhevonen on maailman monipuolisimpia rotuja.