Flunssa ja kuume

Miten näitä hoidetaan?

Hevosinfluenssa

Hevosinfluenssa on viruksen aiheuttama ja se on erittäin helposti tarttuva. Virukset leviävät ilmassa pisaratartuntana hevosesta toiseen. Oireettomatkin hevoset voivat olla viruksen levittäjiä. Virus löytyy usein syljestä, sieraineritteestä ja kyynelnesteestä. Itämisaika on yleensä 2 -3 vuorokautta, joskus se voi olla jopa kuusi viikkoa. Ensimmäisenä oireena on korkea kuume (jopa yli 40 astetta). Kuume voi jäädä huomaamatta, koska se laskee hevosen alettua yskiä. Muita oireita ovat sierainten- ja silmien llimakalvojen punoitus, kirkas sierainvuoto ja turvonneet jalat. Yskä muuttuu myöhemmässä vaiheessa kuivaksi. Voimakkaimmin oireet esiintyvä rokottamattomilla ja nuorilla hevosilla. Rokotetut ja vanhemmat hevoset eivät sairastu välttämättä lainkaan tai jos sairastuvat, oireet ovat lieviä.

Yleensä rokottamattomat hevoset paranevat kymmenessä päivässä pelkällä levolla, ellei ilmaannu mitään jälkitauteja. Rokotetuilla hevosilla paraneminen on nopeampaa ja tauti on lievempi. Bakteerit, jotka elävät limakalvolla, voivat lähteä leviämään voimakkaasti ja näin vaikeuttaa paranemista. Tällaisessa tapauksessa räkä muuttuu paksuksi ja kellertäväksi. Lima saattaa kerääntyä alempiin hengitysteihin siinä määrin, että hevosen hengitys vaikeutuu. Tällaisessa tapauksessa tarvitaan antibioottihoito. Lisäksi voi höyryttämällä limaa irrottavilla lääkkeillä helpottaa hevosen oloa. Jälkitaudit ovat valitettavasti erittäin yleisiä ja vaativat eläinlääkärin hoitoa.

Leviämisen estämiseksi on kaikki tallin hevoset pidettävä eristyksissä muista hevosista vähintään kymmenen päivää viimeisen hevosen sairastumisestä. Mikäli kaikki tallin hevoset on rokotettu, eristysajaksi riittää viisi päivää viimeisen hevosen sairastumisesta. Että rokotuksesta saisi parhaan hyödyn, olisi kaikki tallin hevoset rokotettava säännöllisesti. Rokotukset olisi parasta aloittaa jo varsana.

Suositeltava rokotusohjelma:

  1. rokotus varsalle noin 6 kuukauden ikäisenä
  2. rokotus 1 - 2 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta

Tämän jälkeen rokotukset kuuden kuukauden välein 4- vuotiaaksi asti ja tästä eteen päin rokotus vuosittain. Myös erilaisia yhdistelmä rokotteita on käytössä. Osa sisältää influenssa- ja jäykkäkouristusrokotteen ja toiset influenssa- ja herpesvirusrokotteen. Rokotettavan hevosen tulee olla terve. Mikäli hevosella on kilpailtu tai se on ollut kovassa valmennuksessa, ei rokotusta suositella annettavaksi samana päivänä. Liikunta on pidettävä kevyenä viikon ajan rokotuksen jälkeen. Jos rokotukset on aloitettu varsana, ja se on ollut terve rokotushetkellä, ovat mahdolliset sivuvaikutukset erittäin harvinaisia.