Tiedätkö mitä hevosesi suuhun laitat?

Kuolaimia valmistetaan enimmäkseen erilaisista metalliseoksista. Lisäksi materiaaleina käytetään kumia, nahkaa, muovia, solukumia jne. Valittaessa kuolainten materiaalia kannattaa huomioida mm. seuraavia seikkoja:

Nahkea kumi/muovi ei sovi kuivasuiselle hevoselle hankautumisvaaran vuoksi.

Hevoset voivat olla allergisia joillekin metalleille (yleensä nikkeli). Allergialle tyypillisiä oireita on ihon punoitus ja aristus sekä suuhun tulevat rakkulat.

Nahkakuolainta ei saa laittaa kuivana hevosen suuhun.

Synteettisestä materiaalista valmistetuissa kuolaimissa on syytä olla metallivahvistus sisällä.

Halvat metalliseokset eivät ole niin kestäviä kuin kalliit (hauras metalli murtuu väsyessään).

Ruostumaton teräs

Ruostumaton teräs (stainless steel) on rautaa, johon on lisätty seosmetalleja, tavallisimmin noin 18 % kromia ja 8 % nikkeliä, mutta myös volframia, kobolttia ja molybdeeniä saatetaan käyttää. Kuolainten valmistusprosessin yhteydessä metalli karkaistaan, mikä vaikuttaa merkittävästi metallin ominaisuuksiin.

Kumi

Kumikuolainten ytimenä on usein joko erittäin ohut, pinnaltaan karkeaksi jätetty metallikuolain, jonka pinnalle kumi valetaan. Suorassa kuolaimessa voi sisällä olla myös metalliketju. Kumimateriaali itsessään voi olla kovaa tai pehmeä ja sen ominaisuudet riippuvat sen koostumuksesta.

Uushopea (German silver / argantan)

Tämä metalliseos on koostumukseltaan noin 60 % kuparia sekä 12 - 16 % nikkeliä ja sinkkiä. Korkea kuparipitoisuus houkuttelee hevosta imeskelemään kuolainta, mikä puolestaan edesauttaa syljen eritystä. Uushopea hapettuu ja tämä sähkökemiallinen reaktio maistuu suussa lisäten myös osaltaan syljen eritystä.

Aurigan

Aurigan on metalliseos, jossa on 85 % kuparia ja 4 % sekä piitä että sinkkiä. Nikkeliä siinä ei ole lainkaan, joten se sopii myös nikkeliallergiselle hevoselle. Korkeasta kuparipitoisuudestaan huolimatta Aurigan on metalliseoksena hyvin kestävää.

Kangaroo

Kangaroo kuolainten valmistuksessa käytetään metalliseosta, jossa on noin 70 % kuparia ja 30 % nikkeliä. Lisäksi siinä on hyvin pieninä pitoisuuksina joitakin seosmetalleja, mutta valmistaja pitää niitä liikesalaisuutena. Tästä seoksesta tehdyt kuolaimet ovat erittäin kestäviä ja vahvoja.

Kupari

Kupari on kuolainmateriaalina pehmeydestään huolimatta erinomainen, koska se houkuttelee maullaan hevosta imeskelemään kuolainta. Kuparin pehmeyden vuoksi kuolaimet vaativat jatkuvaa silmälläpitoa, etteivät ne pääse huomaamatta kulumaan vaarallisiksi. Kuparikuolainten renkaat / varret on yleensä tehty suostumattomasta teräksestä kestävyyden vuoksi.

Alumiinipronssi

Alumiinipronssi muistuttaa ulkonäöltään messinkiä, mutta on sitä huomattavasti kestävämpää ja siksi turvallisempi materiaali kuolainten valmistukseen. Alumiinipronssissa on alumiinia, kuparia ja tinaa kun taas messinki on kuparin ja sinkin seos.

Synteettiset materiaalit, kuten Happy Mouth ja Nathe

Perinteisiä kumiseoksia erittäin paljon kestävämpinä näistä voidaan valmistaa normaalin paksuisia kuolaimia. Huomioitava on, että ne eivät ole yhtä kestäviä kuin metallit ja, jotta kuolainten elinikä saadaan mahdollisimman pitkäksi, on hevosen hampaiden oltava erittäin hyvässä kunnossa.