Tanskalainen rotu

Jyllanninhevosen kotimaa on Tanska. Jyllanninhevonen, kuten moni muukin rotu polveutuu metsähevosesta. Keskiajalla ne olivat sotahevosina.

Nykyinen Jyllanninhevonen on kehittynyt 1800-luvulla, tuolloin rotuun risteytettiin brittiläisiä rotuja mm. yorkshiren- vaunuhevosia, clevelandinruunikkoja ja eniten suffolkinhevosia. Rodun tärkein kantaori oli Oppenheim LXII, joka tuotiin Jyllantiin vuonna 1860. Ori oli todennäköisesti suffolkinhevosen ja shiren risteytys. Nykyisen Jyllanninhevosetyypin kantaisiä ovat Oppenheim ja sen jälkeläinen Oldrup Munkedal.

Säkäkorkeus: 155 -163 cm
Paino: 800 -1500 kg
Värit: Rautias tai rautiaankimo (harja ja häntä liinahtavat)
Käyttö: työhevonen
Ominaisuudet: Luonteeltaan lauhkea ja rauhallinen. Pää on suuri ja karkeatekoinen, kaula lyhyt ja paksu. Lavat ovat lihaksikkaat ja pystyt. Rinta on erittäin leveä. Säkä on matala ja leveä. Hevosen runko on leveä ja syvä, lautaset ovat pyöreät ja lihaksikkaat, jalat lyhyet ja erittäin vahvaluiset, liikkeet ovat irtonaiset ja tarmokkaat. Jyllanninhevosella on tuuheat jouhet ja myöskin tuuheat, silkkiset vuohiskarvat. Kaviot ovat todella suuret. Täysikasvuisella hevosella voi kenkä olla jopa numeroa 10, kun esim. suomenhevosella se on 2-5.