Kuinka gag vaikuttaa

Kuolaimella sanotaan olevan vääntövoimaa silloin, kun ohjista vedettäessä vipuvarren tai taljan tyyppinen vaikutus lisää tehoa ratsastajan ohjasotteeseen. Tavallisimpia vipuvarsikuolaimia ovat erityppiset kanget ja gagit.

Gag–kuolaimet

Gagit jaetaan kolmeen perustyyppiin. Ne ovat vaikutukseltaan varsin voimakkaita, ja siksi niitä on aina käytettävä kaksinohjin siten, että hevosta ratsastetaan normaaliohjalla ja gag -vaikutusta käytetään vain tarvittaessa. Ratsastamalla jatkuvasti myötäämättä gag -ohjasta, saadaan hevosen suu ja suupielet turtumaan. Kova vetäminen johtaa myös poskien puristumiseen poskihampaita vasten.

Gagien kuolainrenkaat ja suukappaleet voivat olla tyypiltään samanlaisia kuin nivelkuolaimissa käytetään. Sovitus tehdään samojen periaatteiden mukaisesti.

Perinteinen gag

Perinteisessä gag –kuolaimissa on nyöristä tai pyöreästä nahasta tehdyt omat poskihihnat, jotka vaihdetaan suitsien poskihihnojen tilalle. Nämä gagin omat remmit kulkevat kahden kuolainrenkaaseen tehdyn reiän läpi kiinnittyen niskahihnaan ja alapäästään ohjiin Ohjia kiristettäessä poskiremmi luistaa kuolainrenkaan läpi ja kuolain kohoaa suussa voimakkaasti ylöspäin ja niskahihnaan tule hieman painetta.

Poskihihnojen valmistusmateriaalilla on merkitystä niiden käyttöominaisuuksia ajatellen. Nyöristä tehdyt hihnat ovat käytössä varsin huolettomia. ne luistavat helposti kuolainrenkaista läpi kiristyen, mutta myös myödäten nopeasti, Nahkaisia hihnoja joudutaan huoltamaan enemmän. Ne myös liukuvat hitaammin ja vähemmän kuolainrenkaissa, joten ne tekevät vaikutuksesta pehmeämmän. Toisaalta ne myös myötäävät tarvittaessa hitaammin. Poskihihnoihin voidaan kiinnittää stopparit estämään kuolaimia valumasta liian alas suussa.

Amerikkalainen gag

Amerikkalainen gag tunnetaan Suomessa lähinnä nimellä hissikuolain (elevator bit). Kuolaimen suukappaleisiin kiinnitetyt varret ovat varsin pitkä. Poskihihnat kiinnitetään ylävarsien päähän ja ohjat alavarsien päähän.

Ohjista vedettäessa vipuvaikutus vaikuttaa nostamalla suukappaletta ylöspäin kohdistaen painetta niskaan ja suupieliin. Lisäksi tämän tyyppinen kuolain muuttaa suukappaleen vaikutusta melkoisesti painamalla sitä voimakkaasti kieltä vasten. Niskaan kohdistuvan paineen pitäisi saada hevonen laskemaan päätään ja rentouttamaan leukojaan.

Mannermainen / nelirenkainen (kolmirenkainen) gag

Näillä nimikkeillä olevaa kuolainta kutsutaan Suomessa olympia- tai pessoa-kuolameksi. Vaikutus on samantapainen kuin amerikkalaisella gagilla, mutta tässä vaihtoehdossa suukappale voi liikkua isossa keskirenkaassa hyvin paljon ennen kuin vaikutus alkaa. Mitä korkeammalle poskihihnat on kiinnitetty, ja kuta matalammalle on ohjat vastaavasti kiinnitetty, sen suuremmaksi vipuvarsi ja sitä myöden varren avulla tuotettava voima kasvaa.