Miten hevonen pelastetaan?

Havaittuasi tulipalon, hälytä palokunta välittömästi. Yritä pelastaa tallissa olevat hevoset. Vastustelevalle ja pelokkaalle hevoselle voi laittaa peitteen silmille (takki, pusero). Paras vaihtoehto olisi, jos hevoselle pystyisi laittamaan kostutetun pyyhkeen tai muun tarkoitukseen sopivan. Näin saadaan suojattua hevosen silmät ja hengityselimet savun aiheuttamalta ärsytykseltä. Ulos saadut hevoset kannattaa laittaa tarhaan tai sitoa tukevasti kiinni. Voit antaa hevosille heiniä ja vettä, tällainen tuttu toiminta rauhoittaa hevosta. Irrallaan oleva hevonen voi yrittää palata talliin, vaikka se olisi ilmiliekeissä, onhan talli hevoselle koti ja turvapaikka.

Varmista eläinlääkärin tulo

Ensiapua ennen eläinlääkärin tuloa: Mikäli hevosella on palovammoja, niitä voidaan valella viileällä vedellä ja talvella voi käyttää myös lunta.

Jos hevonen on hengittänyt palokaasuja sen on saatava raitista ilmaa, pidä siis hevonen ulkona.

Palokaasuja hengittänyt hevonen ei välttämättä oireile heti, vaan oireet voivat ilmaantua vasta vuorokauden kuluttua tapahtuneesta. Seuraa hevosen vointia seuraavan vuorokauden ajan tiiviisti. Mittaa lämpö säännöllisesti. Mikäli lämpö alkaa nousta, kutsu eläinlääkäri. Hevonen saattaa tarvita antibiootti-kuurin.

Jokaisella tallilla tulisi tehdä pelastussuunnitelma ja hankkia alkusammutusvälineitä. Jokainen tallityöntekijä perehdytetään niiden käyttöön.