Mikä kuolaimet ovat ns. nivelkuolaimia

Kuolainten sovittaminen hevoselle tehdään aina ilman turparemmiä, koska tällöin voidaan parhaiten nähdä kuolaimen pituus ja sen istuvuus suupieliin nähden.

Mikä kuolaimet ovat ns. nivelkuolaimia

Nivelkuolaimiksi (snaffles) luokitellaan kuolaimet, joiden renkailla tai varsilla ei ole vipuvoimaa ja joiden suukappaleet

  1. ovat aivan suorat (straight bar) tai loivasti kaarevat (mullen snaffle) tai kielentilalla varustettuja (low- / medium- / high-port) – eli puhutaan suorista kuolaimista
  2. ovat nivellettyjä riippumatta nivelten määrästä tai suukappaleiden lukumäärästä – eli puhutaan nivelkuolaimista tai saksikuolaimista.

Oliivirenkainen nivelkuolain (eggbutt snaffle)

Kuolain on sopivalla korkeudella eli poskihihnat ovat sopivan mittaisen silloin, kun kuolain tukeutuu suupieliin tehden aavistuksen ryppyä. Otettaessa kaksin käsin kuolainrenkaista kiinni täytyy alaspäin vetämällä saada suupielten rypyt pois ilman, että kuolain irtoaa suupielistä.

Kuolaimen oikea pituus on helpoin tarkastaa seuraavasti: Seisotaan hevosen edessä ja vedetään kuolainrenkaista kiinni pitäen kuolain hevosen suussa suoraksi. Jos kuolain on sopivan mittainen, mahtuu kummallekin puolelle hevosen suupielen ja kuolainrenkaan väliin yksi sormi. Liian pitkän kuolaimen nivelenkohta voi roikkua liian alhaalla jopa kolisten etuhampaisiin tai se roikkuu rumasti jommallakummalla puollella hevosen suuta.

Nivelkuolain, jossa on vapaasti pyörivät renkaat

Kuolaimen korkeus tarkastetaan samalla tavalla kuin oliivirenkaisella nivelellä. Kuolain saa kuitenkin olla hieman pidempi, jotta vältytään nipistämästä hevosen huulia kuolainrenkaan ja sitä varten suukappaleessa olevan reiän väliin, silloin kun kuolainrengas liikkuu.

Sivuvarrellinen tai D-renkainen nivelkuolain

Samat perusperiaatteet pätevät tähänkin sovitukseen. Jotkut hevoset viihtyvät paremmin hieman pidemmän suukappaleen kanssa, koska tällöin sivuvarret eivät painaudu niin voimakkaasti poskiin. Kuolainten varret on syytä kiinnittää pieniä nahkalenkkejä käyttäen, jotta kuolain pysyisi suussa oikealla paikallaan ja etteivät sivuvarret heilu valtoimenaan (kuten Fullmer –kuolaimelle voi käydä)

Suorakuolain

Suoran kuolaimen sovitukseen pätee niin ikään jo mainitut seikat. Kun kuolainrenkaat pyörivät vapaasti, on suukappaleen oltava hiukan pidempi kuin oliivirenkaiden ollessa kyseessä. Suora kuolain ei kuitenkaan saa olla liian pitkä, koska silloin se luisuu suussa helposti puolelta toiselle.

Hyvin kevyet ja ohuet suorat kuolaimet tai tankokuolaimet (straight bar), joissa on pienet kuolainrenkaat, on tarkoitettu käytettäväksi vain näyttelysuitsien kanssa. Tällaiset kuolaimet kääntyvät suussa helposti väärään asentoon ja näyttelysuitsien suoraan poskihihnoihin kiinnitetty turparemmi auttaa kuolainta pysymään paikallaan.