Miten hevoset rekisteröidään Suomessa

Hevosten virallista rekisteriä ylläpitää Suomen Hippos ry. Kaikki maahantuodut hevoset ja Suomessa syntyneet varsat merkitään rekisteriin. Rekisteröimättömillä hevosilla ei ole mahdollista kilpailla eikä niitä myöskään pystytä viemään teuraaksi. Hevoset rekisteröidään lajin mukaan kuuteen eri rekisteriin ja jokaisessa rekisterissä on useita hevosrotuja ja rotujen yhdistelmiä. Suomenhevosten rekisteriin (S-rekisteriin) hyväksytään vain ja ainoastaan suomenhevosia. Suomenhevosta on puhdasjalostettu vuodesta 1907. Rekisteröintikelpoisena pidetään suomenhevosta, joka polveutuu rekisteröidyistä tai kantakirjatuista suomenhevosista tai jolla on todistettavasti suvussaan vähintään kolmessa polvessa ainoastaan suomenhevosia.

Lämminveristen ravihevosten rekisteriin (L-rekisteriin) merkitään Suomessa ja ulkomailla syntyneet lämminveriset ravihevoset. Lämminverisiä ravihevosrotuja on kolme: amerikkalainen ravihevonen, ranskalainen ravihevonen ja orlov. Venäläiseksi ravihevoseksi kutsutaan amerikkalaisen ravihevosen ja orlovin risteytystä. Kaikkia ravihevosrotuja saa sekoittaa keskenään ja yhdistelmistä mainitaan aina ensin isän rotu ja sitten muut suvussa esiintyvät rodut. Jos joku rotu esiintyy puhtaana vain kerran neljännessä polvessa, ei sitä enää erikseen mainita.

Ratsuhevosten rekisteriin (R-rekisteri) merkitään ainoastaan kantakirjauskelpoisista vanhemmista polveutuvat puoliveri- ja täysiverihevoset. Aiemmin R-rekisterissä olivat kaikki ratsuhevoset ja siksi siellä on myös ei-kantakirjauskelpoisia hevosia. Puoliverisillä hevosen rodun määritteleminen ei ole aivan selkeää, koska toisaalta rodun määrittää hevosen syntymäalue ja toisaalta taas sen polveutuminen. Lisäksi englantilaiseksi täysiveriseksi ei voida rekisteröidä puhdasta englantilaista täysiveristä, joka on saatu aikaan keinosiemennystä käyttäen. Tällaiset täysiveriset rekisteröidään puoliverisinä, jonka rotu on englantilainen täysiverinen.

Ponien, islanninhevosten ja vuonohevosten rekisteriin (P-rekisteriin) merkitään Suomessa ja ulkomailla syntyneet ponit ja poniristeytykset, islanninhevoset ja vuonohevoset. Rekisterissä on myös kantakirjauskelvottomat mutta puhdasrotuiset ponit.

Kylmäverihevosten rekisteriin (K-rekisteriin) merkitään Suomessa ja ulkomailla syntyneet kylmäveriset hevoset.

Tilastorekisteriin (T-rekisteri) merkitään kaikki muut hevoset. Rekisterissä on hevoset, joiden sukua ei tunneta. Lisäksi rekisterissä on mm. ei-hyväksyttyjen ratsuoriiden jälkeläisiä, sellaisista maista tuotuja hevosia, joiden rekistereitä ei Hippos ole hyväksynyt, ei hyväksytyistä rotuyhdistelmistä olevia hevosia jne. Näiden osalta rekisteriin on merkitty hevosten suku siltä osin kuin se on tiedossa.