Mitä erilaisia rekiä on?

Rekikyydissä on aivan oma tunnelmansa, ajelipa millaisella reella tahansa. Vielä kun laittaa kulkusen selustimeen tai aisaan aisakellon. Kulkusia ja aisakelloja käytettiin ennen vanhaan, koska pimeällä liikuttaessa vastaantulijoden piti osata väistää aikanaan.

Valjastettaessa varmista että aisat ova riittävän pitkät, hevosen jalka ei saa osua missään tilanteessa reen keulaan. Luokki-valjastukseen sopivat aisat ovat 3,20 - 3,40 m. pitkät ja silavaljastukseen riittävät 2,80 - 3,20 m. Kestävät aisat saa koivusta tai pihlajasta, kuusi ei kestä vääntöä yhtä hyvin.

Reellä ajettaessa kannattaa muistaa, että kaarteet ja käännökset ovat huomattavasti isompia ja loivempia, kuin kärryillä ajettaessa. Liian jyrkän käännöksen seurauksena voi olla katkennut aisa. Metsäajossa kannattaa pitää vara-aisa mukana. Se on myös hyvä vääntöapu, jos reki takertuu kiinni kantoon tms. Tiellä ajoa varten oikean puolen jalakseen kiinnitetään viiltorauta, sen tarkoituksena on estää rekeä lähtemästä liirtoon reippaammassakaan menossa.

Kirkkoreki

Enemmän Länsi-Suomessa käytetty reki. Siinä on jyrkät reunat ja istuimet ovat korkealla. Etureuna on tehty kauniisti kaartuvaksi. Kapeana rekenä hyvä tie ajoon, syvemmässä lumessa epävakaampi ja kaatuu herkästi.

Resla

Kirkkorekeä leveämpi ja matalampi, ja myöskin pitempi reki. Yleensä valmistettu vaneerista. Tällä reellä kelpaa ajella syvemmässäkin lumessa.

Kipakka

Tämä reki on kuin kirkkoreki ilman kuskinpenkkiä, yhden hengen reki.

Parireki

Monikäyttöinen reki, josta on monenlaiseen ajoon. Siinä on kaksi erillistä jalasparia, etu- ja takareki, jotka yhdistetään ristikkäin laitettavilla ketjuilla. Päälle laitetaan lava, joka kiinnitetään tapeilla etu- ja takarekeen. Soveltuu hyvin esim. metsäajoon, paksulumisille pelloille. Helpommin ohjautuva kovemmassakin vauhdissa juuri kaksiosaisuutensa vuoksi.

Liistereki

Ennen työajossa paljon käytetty reki. Se on pitkä ja korkea keulainen. Tarvittaessa siihen voidaan laittaa ”kippilava”, vaikkapa lannan ajoa varten. Heinänajoa varten on vielä heinähäkillä varustettu reki. Se on leveämpi ja laidat voi irrottaa. Nykyään harvoin käytetty.