Kuinka varsominen etenee normaalisti?

Kaikista kotieläimistä hevonen on parhaita synnyttäjiä ja ongelmia varsomisessa tulee harvoin. Mikäli ongelmien ilmaantuessa osaava apu on lähellä, saadaan suurin osa näistäkin varsoista kunnialla maailmaan. Jotta avuntarvetta osataan arvioida, on tunnettava normaalin varsomisen kulku.

Avautumisvaihe

Avautumisvaihe voi kestää hyvinkin pitkään ja jäädä jopa huomaamatta, koska tamma voi itse säädellä varsomistaan ja siirtää sitä, kunnes tuntee olonsa turvalliseksi. Häiriintymättömänä avautumisvaihe kestää puolesta tunnista kahteen tuntiin.

Avautumisvaiheessa kohdunkaulan avautuminen ja kohdun supistelu alkavat. Tamma voi olla hyvinkin kivulias, liikkua levottomasti ja hikoilla. Tamman edestakainen makuulle meno ja ylösnouseminen luultavasti auttavat kohdussa olevan varsan asennon muuttamisessa. Välillä tamma saattaa rauhoittua kokonaan ja syödä kaikessa rauhassa kunnes joidenkin tuntien kuluttua oireet palaavat uudelleen.

Ulostyöntövaihe

Avautumisvaiheen ja ulostyöntövaiheen rajapyykkinä on uloimman sikiökalvon puhkeaminen ja sikiöveden valuminen. Ulostyöntövaiheen alettua tamma ei enää voi keskeyttää varsomista ja tämä vaihe kestää yleensä noin 10 – 20 minuuttia. Eläinlääkäri on syytä kutsua paikalle, jos aikaa alkaa kulua kauemmin, sillä tässä vaiheessa avulla on aina kiire silloin, kun sitä tarvitaan.

Sikiöveden mentyä varsa alkaa työntyä yleensä etujalat edellä kohdunkaulaan ja noin 5 minuutin kuluttua sikiökalvot tulevat näkyviin tamman emättimestä. Työntöpoltot seuraavat toisiaan muutaman työnnön sarjoina ja välillä on parin minuutin lepovaihe. Tamma synnyttää yleensä makuullaan, mutta tässäkin vaiheessa se vielä saattaa nousta ylös ja muuttaa asentoaan. Voimakkaimmillaan poltot ovat varsan pään ja rintakehän kulkeutuessa lantion läpi. Sikiökalvot rikkoutuvat yleensä itsestään, mutta joissain tapauksissa apua tarvitaan, ettei varsa tukehdu kalvoihinsa.

Ulostyöntövaihe päättyy silloin, kun varsan lantio on tullut ulos, vaikka sen takajalat jäävätkin edelleen synnytyskanavaan. Jalkojen jäämisen tarkoituksena lieneekin pitää tamma vielä makuullaan, koska napanuora on tässä vaiheessa vielä ehjä ja varsa saa sen kautta vielä noin kolmasosan verimäärästään. Tässä vaiheessa tammaa ei kannata häiritä ellei varsa tarvitse kalvojensa kanssa apua.

Jälkeisvaihe

Jälkeisvaihe katsotaan alkaneeksi kun napanuora on katkennut. Jälkeiset eli sikiökalvot, napanuora ja istukka syntyvät jälkipolttojen vaikutuksesta. Kohtu supistelee hyvin voimakkaasti ja tamma voi tässä vaiheessa olla kivulias. Jälkeiset syntyvät yleensä noin 2 – 3 tunnin kulutta varsomisesta ja, mikäli ne eivät ala irrota, voi tamman viedä hetkeksi eroon varsastaan, jotta kohtu supistelisi voimakkaammin. Kun aikaa on kulunut yli 6 tuntia, on syytä kutsua eläinlääkäri paikalle, sillä tamma voi sairastua todella pahasti tai jopa menehtyä, ellei jälkeisiä saada ulos.