Hyvä kielenhuollon perusteos.

Kielenhuollon käsikirja on Katariina Iisan, Hannu Oittisen ja Aino Piehlin tekemä teos, joka on tarkoitettu avuksi kaikille kirjoittajille. Kielenhuollon käsikirja kuuluu Yrityskirjat-sarjaan, jossa on julkaistu paljon käsikirjoja yritysmaailman tarpeisiin.

Teos sopii kenelle tahansa opiskelijasta ammattilaiseen. Se sisältää ne kielenhuollon osa-alueet, joihin kirjoittaessa törmää jatkuvasti. Se käsittelee mm. lyhenteet, välimerkit, vierassanat, yhdyssanat ja taivutusongelmat. Teksti on hyvää suomea, eikä sisällä vaikeaa kielitieteellistä sanastoa. Kirja on todellakin käsikirja, sillä sitä ei tarvitse lukea alusta, vaan kirja toimii pikemminkin tiedontarpeen täyttäjänä. Kirjassa kaikki kieliopin asiat ja oikeinkirjoitusseikat esitetään esimerkkien kautta. Näin ne aukeavat myös asiaan vihkiytymättömillekin.

Kirjan alussa on kahdeksan sivun sisällysluettelo, josta otsikoiden avulla löytää nopeasti sen kohdan, mistä itse hakee tietoa. Kirjan lopussa on kattava 47 sivun sivunumerohakemisto, jonne on koottu niin kieliopillisia asioita kuin kirjassa käsiteltyjä esimerkkejäkin, esimerkiksi lyhenteitä, vierassanoja ja johtimia. Kirja palvelee siis nopeasti tiedon haussa, sillä etsittävät asiat löytää joko sisällysluettelosta tai hakemistosta.

Kielenhuollon käsikirjan rinnalle on tehty myös Tekstintekijän käsikirja, jossa syvennytään kirjoittamisen ongelmiin ja eri tekstilajien rakentumiseen. Nämä kaksi teosta olisi hyvä löytyä ainakin työkseen kirjoittavien ihmisten kirjahyllystä, mutta miksei myös opiskelijoiden ja kirjoittamista harrastavien käsikirjastosta.

Kustantaja Gummerus (2000, 5. lisätty ja muutettu painos)

sivuja 342