Tutkimusmatka biotieteiden maailmaan

Otava 2002

270 s.

Anja Snellmanin kirja on tutkimusmatka biotieteiden maailmaan. Tapahtumapaikkana on Viikin biokeskus professoreineen ja laboratorioineen, kuvitteellisesti tietenkin vaikka Snellman onkin taustoittanut kirjaansa viettämällä runsaasti aikaa todellisella Biokemian laitoksella. Ahti Bergmanin tutkimusryhmä kehittää naisten Viagraa. Aihe on siis seksikäs ja muodikas ja Bergman eturivin huippututkija, jota mielellään kuullaan ja haastatellaan naistenlehtiä myöten. Snellmanin kirjassa on niin tylsä klisee kuin että professori rakastuu laboranttiinsa, noin kolmekymmentä vuotta itseään nuorempaan. Tiedemaailman arkista elämää ja ihmissuhdekiemuroita Snellman kuvaa uskottavalla tavalla. Professorien huoneissa tapahtuu paljon muutakin kuin jaloa tieteentekoa.

Onnistuuko Bergman ratkaisemaan naisen orgasmin salaisuuden? Vai sotkeutuuko yhä pahemmin omiin pieleen meneviin naissuhteisiinsa? Tutkimusryhmää rahoitetaan avokätisesti. Snellman tuo bioyrittäjyyden tiedemaailman keskiöön. Kun tieteellä tehdään rahaa, kaikki skandaalin ainekset ovatkin jo kasassa. Eivätkä nuoret aktivistiopiskelijat katso hyvällä silmällä moista biotutkimusta, jossa tehdään eläinkokeita ja naiseus medikalisoidaan.

Professorin vaimo alkaa kuljeskella koiran kanssa. Sehän on tavallista, että tiedemiehillä on viidenkympin villityksensä. Mutta saako vaimo ja äiti alkaa irrotella? Kuuluuko nuori onni vain miehille, mutta ei keski-ikäisille äideille? Meeri on joutunut keskeyttämään omat opintonsa lasten vuoksi ja antaakseen tilaa miehensä tiedeuralle. Joutuuko Meeri odottamaan omaa vuoroaan ikuisesti?

Snellman kirjoittaa monikerroksisesti ja mukaansa tempaavasti, käsittelee romaanin keinoin tieteen etiikkaa ja ihmissuhdekuvioita. Hän kyseenalaistaa totunnaisuuksia ja nostaa eläimet ratkaisijan rooliin. Eläimet vaikuttavat ihmisiin, todellisuudessakin, ehkä enemmän kuin haluammekaan uskoa.

Kirjan tärkeäksi hahmoksi nousee myös Emma Lintunen, myyttisiä ulottuvuuksia omaava piski.