Merellisiä seikkailuja

Smith, Wilbur. Monsuuni. 2000. Helsinki: Suuri Suomalainen Kirjakerho Oy. 607 s.

Kirjan alkuteos on McMillan Publishers Ltd:n vuonna 1999 julkaisema teos: Monsoon. Ensimmäinen suomennos ilmestyi samana vuonna Otavan kustantamana.

Monsuuni kertoo Courtneyn merenkävijäsuvun vaiheista. Tarina liittyy muun muassa Itä-Intian Kauppakomppanian ja merirosvojen aikakauteen. Perheen vaiheet ovat todella moninaiset ja niitä sävyttävät rohkeus, peräänantamattomuus ja toisaalta monet ristiriidat sekä kamppailu suvun voiman säilyttämisestä. Kirjaan sisältyy hienoja kuvauksia mitä erilaisimmista paikoista ja kulttuurillisista erityispiirteistä, joihin perheen jäsenet törmäävät matkoillaan. Kirjassa on myös paljon merenkäyntiin liittyvää erityistietoutta, joka tuo tilanteet asiaa muutoin tuntemattomankin lukijan ulottuville.

Kirja tuo varsin konkreettisesti esille ihmisen julmuuden aikakauden erityispiirteineen, jotka eivät ainakaan vähennä tätä näkökohtaa. Se kuvaa myös sitä, kuinka vahvana ja asiaansa uskovana voi kuitenkin selviytyä mahdottomistakin tilanteista. Toisaalta se myös osoittaa sen, että kukaan ei kuitenkaan ole voittamaton ja jokaiselle voi olla varattuna ikäviä yllätyksiä, jotka tuovat kuolemanvaaran todelliseksi.

Kirja keskittyy Henry Courtneyn ja hänen poikiensa, Williamin (Mustan Billyn), Tomin, Guyn ja Dorianin vaiheisiin. Lisäksi kirjassa on muutamia muita tapahtumiin kiinteästi liittyviä, varsin keskeisiä henkilöitä. Kirjan henkilöiden ominaispiirteet ja niiden muotoutuminen jatkuvat läpi tarinan, jonka vaiheet vaikuttavat heistä jokaiseen.

Kirjan tarina etenee sujuvasti ja on elävästi kerrottu. Juonenkäänteet ovat yllätyksellisiä ja tarinaan on helppo syventyä.

Kirja on osa itsenäisten kirjojen sarjaa, johon kuuluvat aiemmin ilmestynyt Petolinnut ja Monsuunin jälkeen ilmestynyt Siintävä horisontti.