Ruotsalaisrunoilijan elämän käännekohta

Henning Mankellin Nimeltään Tea-Bag (Otava 2004) esittelee alkusivuillaan ruotsalaisen runoilijan Jesper Humlinin, jonka elämä tuntuu vaativan jonkinlaista käännekohtaa tai ratkaisua. Kustantajan havittelemaa dekkaria ei tahdo syntyä eikä tyttöystävän kanssa löydy yhteistä säveltä tulevaisuudensuunnitelmien suhteen. Persoonallinen äitikin aiheuttaa päänvaivaa.

Oman elämän ongelmien ympärillä pyöriminen päättyy äkisti, kun Humlin tapaa Tea-Bagin, luvattomasti maahan saapuneen pakolaisnaisen, jolla ei ole laillista identiteettiä. Tea-Bag on kertomansa mukaan salakuljetettu maahan Ghanasta. Hän saattaa olla myös Florence -niminen kurdi. Jesper Humlinin tehtäväksi muodostuu hänen tarinansa löytäminen ja välittäminen ruotsalaiseen tietoisuuteen.”Tanja” ja ”Leyla” saapuvat Humlinin kirjoittajakurssille Göteborgin esikaupunkialueella sijaitsevalle nyrkkeilysalille muiden maahanmuuttajaopiskelijoiden joukossa. Runoilija muuttuu päähenkilöstä kertojaksi, kun nimettömien naisten elämäntarinat asetetaan lukijan eteen. Humlin uppoutuu heidän kertomuksiinsa ja alkaa kirjoittaa niitä kokonaisuudeksi, kirjaksi, jollaisen markkinointia kustantaja tuskin osasi kaivata tai odottaa.

Henning Mankell välittää terävän yhteiskunnallisen satiirin keinoin viestiä maahanmuuttajien tahdosta tulla nähdyiksi ja kuulluiksi. He eivät halua olla uhreja vaan ihmisiä ihmisten joukossa. Ruotsissa on tuhansia laittomia siirtolaisia vailla identiteettiä, ja heidän tarinansa ovat todellinen osa ruotsalaista yhteiskuntaa. Ne ovat piilossa, mutta yhtä olemassa kuin kenen tahansa ihmisen elämäntarina, jonka voi kertoa toiselle antaakseen mahdollisuuden tiedon, ymmärryksen ja inhimillisyyden lisääntymiselle.