Kokemuksia ja kommelluksia eläinten parissa

WSOY 2000

234 s.

Tuire Kaimio on ammatiltaan eläinten kouluttaja. Kokemuksistaan ja kommelluksistaan eläinten parissa hän on julkaissut kirjan Tuikun eläinkoulu. Kirja on lämminhenkinen ja humoristinen kuvaus erilaisista eläimistä, joita hän on työssään kohdannut. Eläimiä hän on kouluttanut monenlaisiin näyttelijän rooleihin. Tunnetuin koulutettava lienee Väinö-ilves elokuvassa Poika ja Ilves.

Eläinten kouluttamisesta mainoksiin ja elokuviin ei voisi kirjoittaa ”inhimillistämättä” eläimiä. Juuri tämä tekee kirjasta niin viehättävän ja ajankohtaisen. Kaimion eläimet ovat innostuneita, väsyneitä, ystävällisiä, turhautuneita, vihaisia ja tietenkin älykkäitä ja oppivaisia. Mainoksissahan usein juuri haetaan eläimen kaikkein meitä lähimpänä olevia tunteita ja eleitä.

Etenkin koirien kanssa Tuire Kaimio puhuu samaa kieltä. Aggressiivisen koiran taltuttaa yhteinen elekieli, jolla välitetään omaa vaarattomuutta ja hyväntahtoisuutta. Eläinten kanssa ei pärjää käskemällä ja pakottamalla vaan pyrkimällä yhteistoimintaan niiden kanssa ja saavuttamalla eläimen luottamuksen. Kaimiolta riittääkin ymmärtämystä eläinkumppaneille mutta ei aina hankalille ihmisille, joihin hän ammatissaan törmää.

Eläinten parissa sattuu kaikenlaisia kommelluksia ja vakaviakin onnettomuuksia. Tuikun oma koira Laku joutuu muiden koirien raatelemaksi mutta jää henkiin ja toipuu kuin ihmeen kaupalla. Aatu-hevonen karkaa, mutta silläkin seikkailulla on onnellinen loppunsa. Eläinystäviään Kaimio kuvaa hellästi ja liikuttavasti ja lukija tempautuu mukaan eläinkohtaloihin.

Monen tytön unelma on päästä eläinten kouluttajaksi tai hoitajaksi. Tuire Kaimio on unelmansa toteuttanut ja hän viihtyy työssään eläinten parissa. Silti eläinnäyttelijöiden kohtalot mietityttävät tätä eläinrakasta kouluttajaa. Luottavaisesti häneen suhtautuneet naaliparat päätyvät takaisin turkistarhalle, mistä ne oli kuvauksiin haettukin. Tuire Kaimio tuntee tehneensä väärin näitä naaleja kohtaan. Hänen työssään eläimiin ei saisi kiintyä. Opetettavat vaihtuvat tiiviiseen tahtiin. Pieni sudenpentu tunkeutuu kuitenkin Tuikun sydämeen pysyvästi. Uran kohokohtana on täydellinen, sanaton yhteistyö sudenpennun kanssa. Ikimuistoiseksi jää päivä, jolloin ”me kaksi eri eläinlajin edustajaa katsoimme toistemme sisään, susi minuun ja minä siihen.”

Oman lisänsä kirjaan tuo Tuire Kaimion oma raskaaksi tulo ja lapsen syntymä. Pikkuinen Lassi -poika kulkee sitten mukana kuvausmatkoilla ja luo omaa suhdettaan eläimiin.