Kirja kertoo varakkaan ja arvostetun kabulilaisen miehen lapsesta

Leijapoika (Otava 2004) kertoo varakkaan ja arvostetun kabulilaisen miehen lapsesta Amirista ja halveksittuun hazaraväestöön kuuluvan palvelijan pojasta Hassanista. Poikien lapsuuden aikainen syvä ystävyys päättyy Hassanin joutuessa nöyryyttävän väkivallan uhriksi leijanlennätyskilpailuissa talvella 1975. Amir seuraa toverinsa kärsimää vääryyttä kykenemättä asettumaan tämän puolustajaksi.

Aikuisuus ja Afganistaniin saapuvat Neuvostoliiton joukot muuttavat molempien elämän. Amir ei kuitenkaan ole selvinnyt petollisuutensa aiheuttamasta häpeästä edes muutettuaan Yhdysvaltoihin. Saadessaan mahdollisuuden hyvittää tekonsa lähes kolmekymmentä vuotta sen jälkeen Amir palaa vanhaan kotimaahansa, jota talibanit väkivaltaisesti hallitsevat. Kärsimys ja ilo vuorottelevat tarinassa, jossa uusi sukupolvi nousee ratkaisun avainasemaan.

Ystävyydestä ja sen päättymisestä, lapsuudesta ja aikuisuudesta, petoksesta ja anteeksiannosta kertova tarina on lukijalleen liikuttava ja puhutteleva kokemus. Sen mieleenpainuvuutta lisää Afganistanin viime vuosikymmenien historian ja kulttuurin muutoksen tarkkanäköinen kuvaus. Tarinassa nousevat esille afganistanilaisen elämän monet muodot, ja eettistä ajatusmaailmaa kuvataan kiinnostavien henkilöhahmojen toiminnan kautta.Afganistanissa syntynyt Khaled Hosseini toimii lääkärinä Kaliforniassa. Leijapoika on hänen esikoisromaaninsa ja se sai ilmestyessään suuren huomion. Kirjan pohjalta tehdään myös elokuvaa.