Tietopaketti maamme yhteiskunnallisesta kehityksestä Venäjän imperiumin osana

Suomen poliittinen historia 1809–2003 (WSOY 2004) on tiivis tietopaketti maamme yhteiskunnallisesta kehityksestä Venäjän imperiumin osana ja itsenäisenä valtiona. Osmo Jussila, Seppo Hentilä ja Jussi Nevakivi ovat Helsingin yliopistossa toimivia poliittisen historian opettajia. He ovat onnistuneet luomaan teoksen, joka selvittää yleistajuisesti Suomen poliittisesti merkittävimpiä tapahtumia kahden viimeisen vuosisadan aikana.

Kirja on jaettu kronologisesti kolmeen osaan. Ensimmäinen osa käsittelee aikaa Ruotsin vallan jälkeisenä Suomen suuriruhtinaskuntana ja tuo esille muun muassa Suomen valtioidean ja kansakunnan muotoutumisen vaiheet. Toisessa osassa keskitytään itsenäistymistä seuranneeseen aikaan jatkosotaan saakka. Sisällissota ja talvisota käsitellään kirjassa uusimpaan tietoon perustuen. Kolmannen osan sisältöä on jatkosotaa seurannut aika vuoteen 2003 saakka. Siinä kerrotaan muun muassa Kekkosen presidenttiyden ajasta sekä EU:hun liittymisen aikaisista tapahtumista. Vuoden 2003 eduskuntavaalit on uusin kirjaan sisällytetty poliittinen tapahtuma.

Lyhyet luvut summaavat historiallisia merkkihetkiä tuoreen tiedon pohjalta. Kirjan parhaaseen antiin lukeutuvat lukukappaleiden liitteinä olevat tietoiskut, jotka syventävät käsitteiden, ilmiöiden ja tapahtumien ymmärtämistä. Kirjan hyödyllisinä liitteinä ovat luettelot Suomen hallitsijoista ja hallituksista vuosina 1809-2003 sekä laaja kirjallisuusluettelo.

Kirja on tehty oppikirjaksi ja ammatilliseksi tietolähteeksi, mutta sitä voi suositella kenelle tahansa historiasta kiinnostuneelle. Suomen poliittinen historia 1809–2003 on kirjoittajien alkuperäisen teoksen neljäs ja uudistettu painos. Se on käännetty useille kielille.