Kuvaava tarina mafiaperheen vaiheista

Kummisetä on erinomainen kirja ja todennäköisesti paras mafia-aiheinen kirja, mikä koskaan on kirjoitettu. Kirja on kuvaus Corleonen mafiaperheestä. Se on moniulotteinen ja kattava kokonaisuus perheestä ja sen vaiheista. Mario Puzo tuo yhä uudestaan esille mafiakirjojen tyypillisen piirteen, perheen ja mafiaperheen merkityksen ja arvostussuhteen henkilöiden elämässä ja ratkaisuissa. Kummisedän tapahtumat sijoittuvat pääasiassa Yhdysvaltoihin, mutta Michael Corleonen paon myötä tutustutaan myös Sisiliaan ja sikäläisen mafian toimintaan.

Kirjan nimi tulee Corleonen perheen johtajasta, don Vito Corleonesta, jota myös Kummisedäksi kutsutaan. Hän on mafiapäällikkö, jota kunnioitetaan ja pelätään. Hänellä on runsaasti vaikutusvaltaa mafia-perheiden keskuudessa ja sen seurauksena myös muualla. Kirjan muita päähenkilöitä ovat perheen pojat Santino (Sonny), Frederico (Fredo) ja Michael Corleone sekä Thomas Hagen, joka toimii perheen lakimiehenä ja consigliorina. Perheeseen kuuluu myös tytär Connie, jonka häät sijoittuvat kirjan alkuosaan. Lisäksi tapahtumissa esiintyy lukuisia muita, sekä Corleonen mafia-perheeseen että muihin perheisiin, kuuluvia henkilöitä. Kirjan henkilöhahmot ovat erittäin hyvin yksilöityjä ja uskottavia. Heidän maailmankuvansa, heikkoutensa ja vahvuutensa ilmenevät ja tarkentuvat kirjan edetessä.

Kirja kertoo mafian toiminnasta ja tavoista. Se sisältää kuvauksia perheiden välienselvittelyistä ja monenlaisista juonitteluista. Kirjassa kuvattua toimintatapaa on vaikea hyväksyä ja se korostaakin kirjoittajan tinkimättömyyttä kuvata mafiaperheen elämää sellaisena kuin hän sen näkee. Kirjan suhdetta todellisuuteen on vaikea pohtia, ellei tunne mafiaan liittyviä asioita ja tapoja. Kummisetä kuitenkin luo uskottavan kuvan, joka ei ole kaikilta osin kaunis. Kuvan, joka on tapoja ja uskollisuutta kunnioittava. Loppupuolella selviää myös, että mafian kyseenalaisilla keinoilla hankittu raha on muuttunut valtavaksi, lailliseksi omaisuudeksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita toimintatapojen muuttumista.

Kaikkiaan kirja on hieno kuvaus mafian toiminnasta, siihen kuuluvien henkilöiden elämästä ja kohtaloista. Kummisetä on lukukokemus, joka varmasti herättää tunteita jokaisessa lukijassa.

Kirjasta on tehty myös erinomainen kolmiosainen elokuvasarja. Se ei kuitenkaan kykene tuomaan perheen henkilöiden persoonia ja tapahtumien kokonaisuutta yhtä selkeiksi ja eläviksi kuin kirja.