Kirjoittamisen vimma ja vastus

Psykiatrin, kirjailijan, jazz-muusikon ja monipuolisen kulttuurivaikuttajan Claes Anderssonin kirja Luova mieli – kirjoittamisen vimma ja vastus on innostava ja helppolukuinen teos kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille. Teoksessaan Andersson käsittelee omakohtaisesta niitä haasteita ja iloja, joita kirjoittaja kohtaa.Teos houkuttelee kirjoittamaan, kokeilemaan omia luovia rajojaan ja kannustaa yrittämään. Andersson kertoo, mitä muuta kirjoittaminen on kuin koneen äärellä naputtelua. Hän pohtii tarkkanäköisesti luovan kirjoittamisen prosessia ja antaa kirjoittamiseen käytännöllisiä vinkkejä.

Kirja on kieleltään selkeä ja helppolukuinen, sen ahmii parissa tunnissa, mutta se viettelee sivuilleen yhä uudelleen. Kirja on ehjä kokonaisuus, joskin se painottuu runoihin ja runouteen. Kiinnostavaa olisi ollut lukea laajemmin myös muista luovan kirjoittamisen lajeista. Sympaattinen esitystapa saa lukijan kuitenkin oivaltamaan jotain keskeistä luovuudesta.

”Pidä mielessäsi, että kyseessä on sinun juttusi, sinun kokemuksesi ja sinun tapasi hahmottaa ja välittää niitä asioita, joista vain sinä itse tiedät ja joita kukaan muu ei ole kokenut eikä voi ymmärtää. Tekstisi on sinun valtakuntasi ja sinä olet sen valtakunnan hallitsija, keisari ja kuningas. Nauti tästä valta-asemasta. Se on ohimenevää laatua.”

Kustantaja: Kirjapaja 2002, pokkariversio 2004

Sivuja: 163