Sukupuolten välisestä keskustelusta

Mari Mörön kirja Miten puhua naiselle on oppitunti sukupuolten välisestä vuorovaikutuksesta. Kirjassaan Mörö pohtii sitä, kuinka kielellinen vuorovaikutus syntyy ja kuinka ilmeet ja eleet sekä puhumattomuuskin ovat osa keskustelua.

Kieleltään kirja on selkeä, mutta rakenne hajottaa ymmärtämistä. Kirja on rakennettu tuokiokuvista miehen ja naisen elämästä, erilaisista tarinoista, joita erilaiset ihmiset kertovat. Tämä on toisaalta kirjan vahvuus, toisaalta heikkous. Monta näkökulmaa on huomioitu, mutta lukijalla voi olla vaikeuksia pysyä kärryillä ja saada kiinni kertojan ajatuksista, kun hänen täytyy miettiä, kenen äänellä nyt puhutaan. Ehkä paras tapa olisikin lukea kirjaa luku kerrallaan ja antaa aikaa ajatusten maisteluun.

Miten puhua naiselle on kirjan nimenä loistava, mutta saattaa tuottaa pettymyksen. Lukijalle voi jäädä epäselväksi esimerkiksi se, miten puhua naiselle. Ehkä se on Mörön tarkoituskin. Silloin tällöin irrallisten tarinoiden joukossa kimaltelee kuitenkin viisauden helmi. Omituista tai ei, tällä laillahan puhuu nainen. Hiukan epäselväksi jää takakannen tekstipätkä: ”tekstin dialogit ja kohtaamiset ovat suoraan tosielämästä - koettuja, kuultuja ja kuviteltuja.” Onko kuviteltukin tosielämää?

Mörö on vapaa kirjailija. Hänen tunnetuin teoksensa lienee Runeberg-palkinnonkin saanut Kiltin yön lahjat.

Kirjapaja on julkaissut vuonna 2005 myös Tomi Kontion kirjan Miten puhua miehelle.

Kustantaja: Kirjapaja, 2005.

Sivuja: 118