Ronjan seikkailut ryövärilinnaa ympäröivissä metsissä

Astrid Lindgren (1907–2002) esitteli Ronja Ryövärintyttären yleisölle 1980-luvulla. Lindgrenin aiemmin luomaa Peppi Pitkätossua itsenäisyydessään ja epäsovinnaisuudessaan muistuttavan Ronjan elämä alkaa ukkosyönä ryövärien linnassa, jonka salama halkaisee kahtia. Tulisieluista ja kärsimätöntä isäänsä, ryövärijohtaja Matiasta ihaileva Ronja kasvaa kursailemattoman rosvojoukon keskellä linnan toisena naispuolisena asukkina. Ronjan vahva ja viisas äiti Loviisa huoltaa miesjoukkoa ja tytärtään maanläheisellä otteella.

Ronjan seikkailut ryövärilinnaa ympäröivissä metsissä johdattavat hänet niin maahisten kuin yläilmoissa ilkeästi ilkkuvien ajattarien pariin. Eräänä päivänä hän löytää kotilinnan toiselta puolelta ikäisensä pojan Birkin, jonka kanssa hän ystävystyy. Pojan osoittautuessa Matiaksen pahimman vihollisen, ryöväriruhtinas Borkan jälkeläiseksi alkavat isän ja tyttären väliset ristiriidat. Ronja ja Birk karkaavat isiensä keskinäisen vihanpidon alta metsään säilyttääkseen ystävyytensä. Luolassa he aloittavat yhteisen elämänsä, jonka aikana ankara luonto ja koti-ikävä koettelevat sielunsisarusten sitkeyttä ja keskinäisiä välejä.

Ronja ja Birk asettavat lopulta ylpeät isänsä vakavan valinnan eteen. Molemmat nuoret osoittavat perityn jääräpäisen luonteenlaatunsa, jota he viimeiseen asti varjelevat kaunaisuudelta ja epäoikeudenmukaisuudelta. Lukija seuraa tilanteen kehittymistä jännittyneenä ja hurjistuneena.

Ronja Ryövärintytär (WSOY 1990) on ensisijaisesti lasten ja nuorten kirja, mutta Lindgrenin kerronta tehoaa yhtä lailla aikuiseen. Ronja Ryövärintytär on yksinkertaisin keinoin kerrottu monitasoinen tarina ystävyydestä ja rakkaudesta. Se on kuvaus ryövärilinnan perusteellisesta elämästä, jossa niin ilon kuin murheen ajat eletään kiihkeästi. Lindgren asettaa tapansa mukaan kyseenalaiseksi aikuisten maailman opitun oikeellisuuden ja antaa Ronjan kapinoida isänsä ryövärinmoraalia ja itsekkyyttä vastaan. Rakkaus ei katoa kirjan henkilöiden väliltä, vaikka ihmiset eivät aina heti osaakaan toimia toistensa parhaaksi.