Kertomus itäsuomalaisen perheen työntäyteisestä elämästä

Heikki Turusen Jumalan piika (WSOY 2002) on kertomus itäsuomalaisen perheen työntäyteisestä elämästä sisällissodan runteleman maaseudun jälleenrakentamisen keskellä. Pääosassa on Siiri , Saarelaisen perheen uskonnollinen vaimo ja äiti.Rappioituneen maatilan kunnostus- ja ylläpitotöiden ohessa Siiri synnyttää seitsemän lasta. Hengellistä elämää ja yhteisöä kaipaavan Siirin mieltä painavat vanhat ikävät asiat, jotka lisäävät jo valmiiksi kovan elämän taakkaa. Syyllisyyden kasautuessa ylivoimaiseksi kuormaksi perhettä kohtaa suuri suru. Talvisodan alku muuttaa koko kyläyhteisön elämän lopullisesti.Turuselle usein ominaista provokatiivista yhteiskuntakritiikkiä tai voimasanojen estotonta viljelyä ei tästä kirjasta löydy. Kirjailija pysähdyttää lukijansa poikkeuksellisen kansannaisen elämän äärelle herkistävällä tavalla. Pohjoiskarjalaisen murteen monivivahteisten ilmaisujen käyttäjänä Turunen hakee kirjailijana vertaistaan. Turuselle tyypilliseen pitkien virkkeiden käyttöön ei ehdi hengästyä tiiviin tarinankerronnan viedessä.

Lukukokemuksena vavahduttava Jumalan piika puhuttelee niin nuoria kuin iäkkäämpiä lukijoita. Se on kuvaus suomalaisen naisen elämästä ajassa ja paikassa, jossa pelottavat tunteet jäivät piiloon ankaran työn alle. Siiri on tiukkojen paikkojen selviytyjä, jonka kohtalosta ei voi lukea liikuttumatta.

Saarelaisen perheen tarina jatkuu vuonna 2004 ilmestyneessä Hongan tarinassa (WSOY), joka on kertomus Honka-rakenteen perustaneen veljessarjan yrittäjyydestä ja elämästä.