Mitä miehen mielessä liikkuu?

Tony Parsons raottaa miehen sielunelämää lukijalleen kirjassaan Mies ja poika. Parsonsin teos palkittiin ansaitusti Britanniassa vuoden 2000 parhaana kirjana.Mies ja poika kertoo lontoolaisesta Harry Silveristä, jolla kaunis vaimo, kiva pikkupoika ja hyväpalkkainen työ.

Miehestä kuitenkin tuntuu, että hän on menettämässä otettaan nuoruudestaan ja koko elämästään, kun kolmekymmenen ikävuoden rajapyykki lähestyy vääjäämättä. Harry lähteekin melkein puolivahingossa etsimään nuoruuttaan naistyötoverinsa vuoteesta. Yhdessä hutakassa menevät niin hyväpalkkainen työ kuin kaunis vaimokin. Jäljelle jää kiva pikkupoika, jonka kanssa Harry yrittää harjoitella yksinhuoltajan elämää.

Parsons kuvaa jopa ahdistavan tarkasti Harryn pelkoja, jotka kohdistuvat milloin itseen, milloin kivaan pikkupoikaan, milloin Harryn vanhempiin. Harry pohtii omaa suhdettaan poikaansa, entiseen vaimoonsa ja isäänsä. Kuinka poika suhtautuu isäänsä, jonka ruoanlaittotaidot ovat lähes olemattomat? Kuinka aikoinaan niin rakkaasta naisesta tulee äkisti etäinen ja itsekäs? Onko Harry itse yhtä hyvä mies kuin isänsä?

Kirja on loistavasti kirjoitettu, suomennettu ja toimitettu ja se kolahti ainakin kolmekymppiseen naislukijaan. Kirja antaa pohdittavaa myös miehelle. Tällaistako on elämä? Mies ja poika on myös loistava esimerkki kirjasta, jossa kevyellä tyylillä ratkotaan elämän suuria ja pieniä kysymyksiä huumoria ja elämän traagisuutta unohtamatta. Pääteemat ovat aikuistuminen, selviytyminen – ja tietenkin rakkaus.

Parsons on tehnyt kirjalle jatko-osan Mies ja vaimo, joka kertoo yhtä riemastuttavalla tavalla uudesta rakkaudesta, ”minun lapsesta” ja ”sinun lapsesta” sekä ihmissuhteiden kummallisista koukeroista. Suositeltavaa luettavaa sekin.

Kustantaja: LIKE, 2002

Suomentaja: Juha Ahokas

Alkuteos: Man and Boy 1999

Sivuja: 347