Opas vastuulliseen aikuisuuteen

”Ihmisen elämässä on tärkeää, että hän on jatkuvassa liikkeessä, jatkuvassa kasvussa. Elävät ja oikeat kysymykset ovat merkkinä siitä, että ihminen on liikkeellä, että hän ei ole jämähtänyt vastauksiin vaan uskaltaa aina asettaa asioita ja myös itseään kyseenalaiseksi”, kirjoittaa terapeutti, teologi ja kirjailija Tommy Hellsten kirjassaan Elämän lapsi – vastuulliseen aikuisuuteen.

Hellstenin kirja jatkaa samoissa teemoissa kuin huippusuosittu Virtahepo olohuoneessa. Hellsten toivoo kirjansa johdattavan lukijan kohti eheämpää elämää. Kirjan kohderyhmänä on Hellstenin kaltaiset ihmiset, jotka ovat kadottaneet yhteyden sisäiseen lapseensa: ne ”elämän lapset”, jotka eivät ole saaneet elää lapsuuttaan ja lähtevät etsimään sitä vasta aikuisina.

Elämän lapsi käsittelee läheisriippuvuudesta toipumista. Se on jaettu seuraaviin teemoihin: menneisyyden kohtaamisen kautta vapautuminen nykyisyyteen ja tulevaisuuteen, vastuun ottaminen omasta elämästä, sisäisen lapsen kuuntelu ja kuuleminen, luottaminen ja liittyminen.

Kirja on pohdiskeleva ja sekä tekstiltään että rakenteeltaan melko selkeä. Hellsten avautuu lukijalle, kertoo luottavaisesti omasta elämästään sekä raottaa esimerkkien kautta erilaisten ”elämän lasten” kokemuksia.Kirja ei varsinaisesti johdattanut kohti eheämpää elämää, mutta laittoihan se ajattelemaan ja lisäsi ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta toisia ihmisiä kohtaan.

Kohderyhmään kuulumaton alkoi silloin tällöin nähdä ja tunnistaa läheisriippuvuuden merkkejä itsessäänkin ja jäi pohtimaan, ollako vai eikö olla. Ilmiö on sama kuin lääkärikirjaa selaillessa: kaikki taudinkuvat tuntuvat jollain lailla sopivilta.

Hellsten on epäilemättä yksi Suomen arvostetuimpia terapeutteja, ainakin suuren yleisön keskuudessa. Hänen kirjoissaan kristillisyys on siinä määrin esillä, että se saattaa karkottaa potentiaalisia lukijoita, ehkä juuri niitä, joille kirjoilla olisi eniten annettavaa.”Vastuun ottaminen omasta elämästä merkitsee erillisyyden sietämistä ja omaksi persoonaksi syntymistä. Se on uskallusta seistä omilla jaloillaan. Erillinen ihminen uskaltaa myös näkyä ja kuulua. Hän ottaa tietyn tilan ja paikan maailmankaikkeudessa. Hän on.”

Kustantaja: Kirjapaja 1993, pokkarina 2004
Sivuja: 189