Kuinka lähteä kansainväliselle työuralle?

Joskus työntekijä urautuu työssään. Se ei ole ollenkaan tavatonta, ja urautuneita työntekijöitä löytyy lähes jokaiselta alalta. On niitä, jotka polttavat itsensä loppuun, koska into katoaa kaikesta jatkuvien rutiinien toistuessa vuodesta toiseen. Kehitystä ei tapahdu, ura on ollut pysähdyksissä jo pitkään. Rutinoitunut työntekijä saattaa viettää vuosikymmeniä samaisen toimiston työpöydän ääressä näyttöpäätettä tuijotellen ja kangistuu kuvioihinsa siinä määrin, ettei tule edes ajatelleeksi, että työllä voisi olla muutakin annettavaa hänen elämälleen. Panoksia ei tunnu enää riittävän mihinkään, luovuus on hukassa ja ajatus harhailee. Kuitenkin työt olisi hoidettava.

Uskalias uraihminen laittaa tarvittaessa ison pyörän pyörimään ja suuntaa ulkomaille. Ura lähtee nousuun kuin yllättäen ja työntekijä kasvaa kansainvälistyessään aivan uusiin ulottuvuuksiin. Irtisanoutuminen vanhasta työpaikastaan voi kuitenkin olla hyvin uhkarohkea ja riskialtis teko, sillä työnsaanti ulkomailta ei ole itsestäänselvyys. Jokaisesta ei myöskään ole siirtymään työhön esimerkiksi YK:n toimielimeen hoitamaan pakolaisavun monimutkaisia kuvioita. Suuriin ympyröihin siirtyminen vaatii valtavasti etukäteisvalmisteluja sekä kokemusta. Jos työpaikka on jo varmistunut, ei irtisanoutumiselle vanhasta työpaikasta liene suurempaa estettä. Työmarkkinoiden ovien ollessa auki, kannattaa ehdottomasti kävellä sisään ja tarttua tulevaisuuden tuomiin haasteisiin.

Kansainvälinen työkokemus painaa varsin paljon vaakakupissa Suomessakin. Jos työntekijä palaa myöhemmin Suomen työmarkkinoille, hän voi olla varma, että kansainvälinen työkokemus on arvokasta valuuttaa uralla. Ulkomailla työtä tehnyt henkilö on todennäköidesti käynyt lävitse monta mutkikasta tai vaivattomamapaakin prosessia, jotka ovat tae henkilön luontaisesta yritteliäisyydestä. Yrittelijästä taas arvostetaan työmaailmassa, ja jalan saa siten helpommin oven väliin.