Mitä vieraan maan työmarkkinoille lähtevän tulee muistaa?

Kun päätös lähteä ulkomaille työnhakuun syntyy, työntekijä huomaa pian, että hänellä on valtavasti tärkeää muistettavaa ennen prosessiin lähtemistä ja mahdollisesti ennen uuden työpaikan vastaanottamista. Aiheesta on kirjoitettu paksuja kirjoja, ja internet on pullollaan linkkejä sekä sivustoja työhön ulkomaille pyrkivän tietojen kartuttamiseksi. Maailmalla on itse asiassa tälläkin hetkellä satoja suomalaisia työtä etsimässä.

Kannattaa etsiä mahdollisimman paljon etukäteistietoa, pitää silmät ja korvat auki, tiedustella tuttujen ja tuntemattomienkin ulkomaan työkokemuksia ja ottaa opikseen, jos vain mahdollista. On hyvä olla yhteydessä eri viranomaistahoihin jo Suomessa. Kysyvä ei tieltä eksy, ja jos eksyykin, niin löytää helpommin taas tutulle reitille.

On kuitenkin olemassa tiettyjä asioita, jotka kannattaa ainakin laittaa työnhakuun lähtevän muistilistalle ja varmistaa, ennen kuin ottaa vastaan minkäänlaista työpaikkaa.

  1. Työsopimus ja työehdot eivät ole kaikissa maissa samanlaisia. Niihin on ehdottomasti syytä perehtyä huolellisesti, jotta välttyy väärinymmärryksiltä ja niiden mahdollisesti mukanaan tuomilta pettymyksiltä. Palkanmaksutavasta ja &8211;ajasta ei tarvitse myöskään vääntää kättä, kun ne selvittää hyvissä ajoin työnantajan kanssa.
Mikäli työpaikka on hankittu jo työntekijän ollessa vielä Suomessa, kannattaa ottaa selvää työnantajan kannasta matkajärjestelyjen osalta. Joissakin tapauksissa matkat maksaa työnantaja, mutta varsin usein ne kyllä lankeavat käytännössä työhöntulijan maksettaviksi. Kyse on tavallisesti sopimuksesta työntekijän ja työnantajan välillä.

Työnhakijalla on ehdottomasti oltava virallinen asiakirja kansalaisuutensa osoittamiseksi. Tavallisimmin asiakirjana on passi, jonka Suomen viranomaiset ovat myöntäneet. Passin hankkimista ei kannata jättää viime tippaan, koska sen puuttuessa työnhaku ei käynnisty ollenkaan tai ainakaan suunnitelmien mukaan.

Työnhakijan on myös hoidettava majoitusjärjestelyt ajoissa. On ehdottoman tärkeää, että asuntoasiat ovat kunnossa heti tai lähes välittömästi työntekijän tai työtä hakemaan tulleen saapuessa maahan.

Työtä ulkomaille etsimään lähtevän lomakekansio varmaankin pullistelee kaikenlaisia papereita. Ehkä kuitenkin se tärkein lomake puuttuu. Varsinkin EU-alueelle lähdettäessä on syytä varmistaa, että E303-lomake on matkassa mukana. Tuo lomake laittaa pyörät pyörimään.

  1. Ulkomaille lähtevä on varmasti varautunut jo kotimaassa myös mahdollisiin sairastumisiin &8211; ainakin teoriassa. Sairaus- ja tapaturma-asiat eivät tunnu välttämättä ollenkaan ajankohtaisilta kotisohvalla lähtöä miettivästä, mutta sairastapauksetkin on ennakoitava ja siksi on syytä huolehtia sairaus- ja tapaturma-asioista etukäteen, ja vaikka laatia vakuutusasiakirjatkin valmiiksi.
Ennen matkaan lähtöä on tärkeää laskea käteiskassa. Jos työpaikkaa ei ole vielä tiedossa ja hakija on vasta menossa etsimään sopivia paikkoja ulkomaille, voi ennen ensimmäistä palkanmaksua vierähtää pitkäkin aika. Kannattaa varautua lähtöön mahdollisimman realistisesti ja huomioida, että työpaikkaa ei kaikissa tapauksissa löydy, vaikka niitä olisikin tusinoittain eri puolilla tarjolla. Silloin edessä voi olla myös kotiinpaluu ja matkalainen tarvitsee matkarahat paluuseen. Käteiskassaa on siis syytä kartuttaa jo ennen kuin hyppää ensimmäiseen koneeseen ja antaa koneen viedä mukanaan.