Mitkä ovat monikansallisten yritysten tarjoamat työmahdollisuudet?

Monissa maissa toimii valtaisa määrä ulkomaisia yrityksiä. Ulkomaisten yritysten kirjo on suurin niin sanotuissa halpatyövoiman maissa, joihin tuotanto saadaan siirrettyä toisesta maasta edullisin kuluin, ja joissa toiminta on kannattavampaa kuin jossakin kallimman työn maassa.

Esimerkiksi Kiinassa on yli 300 000 ulkomaista yritystä, ja erityisesti juuri Aasian suunnalta työtä tähyilevä suomalainen saattaa hyvinkin päätyä monikansallisen yrityksen leipiin. Monikansalliset yritykset ovat useissa maissa työnantajien parhaimmistoa, mutta asioilla on yleensä varsin monimutkainen etujen ja haittojen verkosto. Usien näitä yrityksiä moititaan oikeuksien polkemisesta ja riistosta, koska on olemassa paljon yrityksiä, jotka ottavat halpaa työvoimaa suojiinsa, eivätkä maksa edes säännösten mukaista minimipalkkaa. Joukossa on toki paljon kunnollisiakin yrittäjiä, joiden toimissa ei ole sijaa moitteille.

Monikansalliset yritykset toimivat laajasti eri maissa, ylittävät rajoja ja levittäytyvät kaikialle. Työmarkkinapolitiikan pitäminen puhtaasti kansallisena ei olisi edes mahdollista. Asioilla on puolensa. On selvää, että työnhakuun ulkomaille lähtevä saattaa hyvin ajautua kolkuttelemaan jonkin suuren monikansallisen yrityksen ovia, ja mitä ilmeisimmin niiden suojissa työskenteleekin eri puolilla jo koko joukko suomalaisia.

Suomessa toimivien monikansallisten yritysten kautta on mahdollista löytää tiensä ulkomaille yrityksen muiden maiden pisteisiin. Ehkä joukossa on työnhakuun ulkomaille valmistautuvia, joilla on jo työkokemusta kotimaasta jonkin kansainvälisen tai multikansallisen yrityksen leivissä. Kannattaakin siis pitää aikaisemmista suhteistaan hyvää huolta, jotta niitä voi hyödyntää työnhaussa tarvittaessa.

  1. Monikansallisia yrityksiä on erityisesti kemian alalla, muun muassa lääketeollisuudessa ja muilla teollisuuden aloilla. Elintarviketeollisuus, koneteollisuus ja &8211;tuotanto ovat myös varsin hyvin edustetuina. Monikansalliset yritykset levittäytyvät jatkuvasti, ja joskus työnhakijalle tulee lähes yllätyksenä, että hän onkin saanut työpaikan kansainvälisestä yrityksestä, jota edes tuotemerkki ei paljasta monikansalliseksi. Suuret monikansalliset yhtiöt voivat avata työnhakijalle portin usein hieman epätavallisimmille ja eksoottisimmille työmarkkinoille, sillä yrityksethän ovat pääosin levittäytyneet Suomen perspektiivistä kaukomaille.