Mihin verot maksetaan ulkomailla työskenneltäessä?

Ulkomailla työskentelevän verotus riippuu sekä työsuhteen ja oleskelun kestosta että siitä, onko työnantaja suomalainen vai ulkomaalainen.

Jos olet lähdössä ulkomaille enintään kuudeksi kuukaudeksi ja työnantajasi on suomalainen, voit hoitaa veroasiasi kuten tavallisestikin. Tällöin veroja maksetaan vain Suomeen. Jos puolestaan tilapäisen työn palkanmaksaja on ulkomaalainen, tulee veroja maksaa sekä koti- että kohdemaahan. Käytännössä et kuitenkaan joudu maksamaan verojasi kahteen kertaan, sillä Suomi on solminut tällaisia tilanteita varten verosopimuksen useiden maiden kanssa.

Mikäli työskentelet ulkomailla yli kuusi kuukautta, olet verovelvollinen ainoastaan kohdemaassa, riippumatta siitä, onko työnantajasi suomalainen vai ulkomaalainen. Ansaitsemistasi tuloista tulee kuitenkin myös tällöin ilmoittaa Suomen veroviranomaisille.

Suomalaisella verokortilla et tee ulkomailla mitään, joten ensimmäisen hoidettavan asian kohdemaahan saavuttuasi tulisikin olla vierailu paikalliseen verotoimistoon. Sieltä saat verokortin työnantajaasi varten ja voit tiedustella mieltäsi askarruttavia asioita. Kannattaa ainakin varmistaa, tuleeko sinun jättää ennen Suomeen paluuta paikallisille veroviranomaisille veroilmoitus ansaitsemastasi palkasta ja maksamistasi veroista. Joissain maissa saa opiskelutodistusta näyttämällä sovittua pienemmän veroprosentin. Opiskelijoiden kannattaa siis tiedustella mahdollisuutta myös tähän.

Muista mainita ulkomailla ansaitsemasi tulot myös suomalaisessa veroilmoituksessasi. Kun liität mukaan ulkomaiselta työnantajaltasi saamasi tositteen palkastasi sekä maksamistasi veroista, Suomen veroviranomaiset osaavat vähentää Suomessa mahdollisesti menevästä verosta ulkomailla jo maksamasi veron ja vältät kaksoisverotuksen.