Miksi hakea töitä ulkomailta?

Olet ehkä juuri päättänyt koulusi. Seisot valkolakki päässäsi miettien tulevaisuuden suuntia. Kenties olet valmistunut hiljattain yliopistosta. Vuosien puurtamisen jälkeen sinulla on viimein maisterin paperit kourassa, mutta ei yhtään työkokemusta. Mietit seuraavaa siirtoa. Työmarkkinoilla saattaa olla hiljaista. Kenties oletkin ollut juuri projektissa, joka on nyt saatu päätökseen. Tai tullut irtisanotuksi vakityöstä.

  1. Työnvälityksen jonoihin jääminen ei välttämättä ole ainoa vaihtoehto. Jos etsit radikaalia muutosta elämääsi, sinulla on tarvittava kielitaito ja vieraat kulttuurit kiehtovat sinua, on ulkomaille työnhakuun lähteminen oiva vaihtoehto. Maailmalla on kyllä tarjolla työtä, mutta ratkaisevan askeleen ottaminen saattaa pelottaa. Lähtö ulkomaille työnhakuun on suuri päätös ennen kaikkea sinulle itsellesi &8211; usein myös läheisillesi ja kenties koko perheellesi. Se vaatii jonkin verran etukäteisvalmisteluja, kuten tiedonhankintaa ja suunnittelua, mutta ennen kaikkea määrätietoisuutta ja rohkeutta, joiden avulla yrittelijäs voi päästä hyvinkin pitkälle.
  2. Ulkomailla hankittua työkokemusta ei voi mitata rahassa. Elämä uudessa maassa, uudenlaisen kulttuurin ja uuden kielen parissa karaisee ja vahvistaa jo pelkkänä kokemuksena. Se kaikki on arvokasta pääomaa tulevaisuutta varten &8211; olipa tulevaisuutesi sitten jatkossa missä hyvänsä. Ulkomaille lähteminen on jo haaste sinänsä ja työnteko uudessa ympäristössä ehkä monelle pitkäaikainenkin haave, jota ei välttämättä kuitenkaan uskalla ryhtyä toteuttamaan. Lähteminen on kuitenkin viimeisen kymmenen vuoden saatossa yleistynyt EU-kuivoiden suoristettua mutkia matkalaisilta.
Joku viihtyy ulkomailla vuoden, toinen jää sinne iäksi. Yksi etsii itseään ymmärtääkseen paikkansa olevan sittenkin kotona, toinen tuntee matkojen päässä viimeinkin löytäneensä itsensä. Matkojen päästä vanhat kotoiset kuviotkin saavat usein uutta hehkua ympärilleen. Asiat alkaa nähdä uudessa valossa. Ulkomaille tulee lähteä työnhakuun avoimin mielin. Mielikuvat aurinkolomasta ja etelän valkoisella hiekalla nautiskelusta on parasta haudata heti kättelyssä. Vaikka aurinko paistaisikin ja meri kuohuaisi viekottelevasti tulevan työmiljöön ympärillä, on työnteko ulkomaillakin kuitenkin työntekoa, ei lomaa.